Stam bine cu bibiliotecile!

Stam bine cu bibiliotecile!

0 155

Romania dispune de o retea de biblioteci publice bine dimensionata, peste ceea ce ofera tari mult mai dezvoltate economic, precum Portugalia, Spania, Croatia, Germania sau Danemarca, se arata in studiul „Statistici comparative ale sectorului cultural din Romania si din cateva tari europene”. Numarul cartilor pe locuitor situeaza Romania in vecinatatea Croatiei, Frantei, Olandei sau Poloniei.


Rezultatele studiului arata ca fostele state socialiste „par sa aiba o retea de biblioteci supradimensionata fata de tarile vest europene”. In tarile Europei Centrale si de Est, „marimea colectiilor de carte din biblioteci este mult devansata de oferta tot mai bogata a editurilor”. In acest sens, Romania nu face exceptie: numarul mare de titluri disponibile pe piata, in 2006, de exemplu, nu corespunde cresterii notabile a ofertei de carte pentru abonatii bibliotecilor.


Numarul abonatilor la biblioteci este ridicat, atat in tarile occidentale, cat si in cele recent intrate in UE, insa ierarhiile pe tari stabilite in functie de stocul de carti din biblioteci si cele ale numarului de abonati (ambele raportate la la numarul de locuitori) prezinta diferente semnificative. In ierarhia tarilor europene, Romania se plaseaza in pozitie mediana, atat ca resurse disponibile, cat si ca frecventare. Studiul arata ca, desi infrastructura de biblioteci si numarul de carti par rezonabile, numarul de cititori inscrisi este mai redus decat in alte tari europene. La acest capitol, tara noastra este situata in vecinatatea Bulgariei, Cehiei, Frantei sau Ungariei.


La productia de carte, Romania se situeaza in grupul tarilor ce au sub un titlu de carte la 1.000 de locuitori – Suedia, Polonia, Bulgaria, Germania, Italia.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.