Literatura politica moderna: biletelul, notitele si rezolutia

Literatura politica moderna: biletelul, notitele si rezolutia

0 172


Vremea cand filosofii scriau agale mii de pagini, poetii incantau damele cu poezii sensibile scrise la ceas de noapte, iar politicienii isi scriau memoriile sau carti istorice ori politice a trecut. Lumea e din ce in ce mai ocupata, iar politicienii par a fi in cautarea zilei de 25 de ore, atata treaba au (ei stiu ce fac!)! In aceste conditii si scrierile inaltilor demnitari se scurteaza, nu mai e timp de filosofie si reverie, actiunea e pe primul plan. Drept consecinta, au aparut noi genuri literare : biletelul, notitele si rezolutia. Ele sintetizeaza intr-o fraza cat se poate de scurta vointa si dorinta autorului, sunt, sa zicem asa, un fel de haiku-uri romanesti contemporane: scurte si pline de miez.


Daca se poate sa vorbesti la Parchet?” – Autor Premierul care il ruga pe Basescu sa intervina pentru Patriciu


Rog dispuneti conform interesului national” – Autor Presedintele care ii dadea dispozitie Ministrului Economiei sa dea curent ieftin la ALRO


Dar cea mai reusita creatie este notita lui Florian Coldea, prim adjunctul directorului SRI, in care face inventarul “dosarelor” membrilor Curtii Constitutionale, exact inainte de votul privind inclcarea Constitutiei de catre Presedinte. Numai ca nu-l putem felicita pe Coldea, inca nu e clara paternitatea “notieti”. Se bat ?pentru dreptul de autor doi “tatici,” Coldea care zice ca s-a apucat de inventar dupa ce a vazut niste materiale in presa si Presedintele care zice ca l-a pus pe Coldea sa caute.


Nu mai conteaza ce-a cautat Coldea sau ce l-a pus Presedintele sa caute: conteaza ca niste randuri inocente scrise pe cate-un petec de hartie, sau pe cate-un coltisor de petitie s-au dovedit mult mai de efect decat pagini intregi de motiuni, petitii, discursuri si alte de-alea. Micile poezioare cu talc ale demnitarilor au rupt Alianta D.A., l-au adus pe presedinte in pragul suspendarii si nici premierul nu sta “pe moale”. E un scandal generalizat iar tara pare o scena dintr-o balada haiduceasca, e ca-n codru!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.