CEA MAI VECHE HARTĂ A ROMÂNIEI, TOT LA BRAȘOV, ALĂTURI DE PRIMA SCRIERE ÎN LIMBA ROMÂNA!
Harta a fost lucrata la Brasov, in anul 1542, si este opera sasului Ioan (JOHANNNES) Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placa de lemn si apoi a tiparit-o in atlasul sau personal denumit „Rudimenta Cosmographica”.
Pe aceasta harta, n-o sa credeti, tara noastra apare sub numele de „Dacia” si este marginita de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmatia, Thracia si Bulgaria.
Fața de timpul cand a fost intocmita, harta este destul de …corecta si frumos executata.
Tarile cuprinse in aceasta lucrare unicat sunt reprezentate cu multa proportie si simetrie fata de marile din jur.
Marea Neagra apare sub numele latin de „Pontus” si este plasata exact in partea de sud-est a Daciei.
Tara noastra apare, previzibil, impartita in trei principate: Valachia, Moldavia si Transylvania; numirile acestea sunt scrise cu litere mici, iar peste toate este scris, mare, cuvantul „Dacia”, cu litere majuscule.
Cele mai multe denumiri si de pe aceasta harta sunt scrise in limba latina, de exemplu : „Danubius” (Dunarea), „Alutes” (Oltul), „Pruth” (Prutul), „Theis” (Tisa) etc.
Printre localitati sunt mentionate: „Tergovisti”, care, pe atunci, era capitala Tarii Romanesti, apoi „Soszavia”
(Suceava), capitala Moldovei, „Brayla” (Braila), „Bistricza” (Bistrita), „Varadinum” (Oradea), „Cibinium” (Sibiu) si „Coroana” CRONOS (Brasov). (d.d.r.)
Nota
Pentru că se impune de mai mult timp o LEGE A ROMÂNISMULUI, sub egida site-ului www.ioncoja.ro a fost lnsat un proiect care poate fi vazut aici: Legea Românismului – un proiect în dezbatere dincolo de zidurile Parlamentului
Sursa: rumaniamilitary.ro