Concurenta bulgareasca la Marea Neagra

Concurenta bulgareasca la Marea Neagra

0 235

Editia internationala a Targului de Turism al Romaniei, in ciuda carcotasilor,??a? promovat realist ?turismul romanesc. Dezamagirea a fost data ?de imaginea practicata? si acum si in urma cu 20 de ani.
Impresionant este faptul ca destinatiile sunt dominate de o oferta iin exces pentru Grecia si Bulgaria, si-au consolidat pozitiile de top in plecarile romanilor din vara lui 2007.


Standul Bulgariei, remarcabil. Vecinii din sud au fost prezenti la targ in ofertele tuturor expozantilor, cu pachete la preturi promotionale, evident mult mai mici decat cele de pe litoralul romanesc, dar si cu hoteluri de lux. Tarife de 15-19 euro pe zi, cu mic dejun, sau 60-70 de euro pe saptamana sunt frecvente cand vorbim despre Bulgaria. Preturi prietenoase am intalnit si in ofertele pentru Grecia, fie ca vorbim despre regiunea Salonic sau despre insule, cu mentiunea ca transportul mareste pretul, mai ales daca se opteaza pentru avion si nu pentru autocar. In mod normal, o saptamana costa iincepand de la 100-200 de euro, in functie de hotel, iar cu charter inclus pretul creste cu inca aproximativ 100 de euro. Preturile ajung si la 800-1.000 de euro pe saptamana in hoteluri de 4 sau 5 stele.


?


?In cea mai mare statiune romaneasca de la malul marii preturile incep de la 150-200 de euro in hoteluri de doar doua stele, pentru 5-6 nopti, in iunie, sau chiar 300 de euro in varf de sezon, si ajung la 400-500 de euro la hoteluri de 3 si 4 stele.


La fel stau lucrurile in Neptun, unde oferta de hoteluri este mult mai saraca, majoritatea spatiilor de cazare fiind clasificate la doua stele, insa cu preturi extrem de pretentioase. In statiunile mai putin ingrijite, Saturn sau Venus, preturile sunt de 200-300 de euro, la 3 stele, 5 sau 6 nopti. Dezolant am putea spune, avand in vedere nivelul scazut de confort, starea de degradare a statiunilor, lipsa obiectivelor turistice sau a posibilitatilor de petrecere a timpului liber.


Ca o curiozitate, evident romaneasca am intrat pe http://www.bulgarianproperties.com Incepea cu “Today we have 18,469 properties for sale and rent.” Nu pot sa fac comparatie cu vreun site romanesc ce promoveaza turismul. Cu siguranta o sa-mi reprosati ca e facut din bani europeni! Si? Stiti cati bani europeni s-au consumat pe site-ul si campania “nudaspaga”? Mult mai multi decat ar fi trebuit! Gasesti pe site-urile turistice bulgaresti atata informatie incat nu te mai poti dezlipi de ele. Un hotel oarecare ( Belvedere), avea 6 etaje de imagini, din aproape toate camerele, pret pe fiecare etaj si ?camera, schimb valutar cursul te trimitea la Herald Tribune(?), infrastructura rutiera cu distantele spre toate destinatiile, meniul zilnic, pret taxi, plaje apropiate si facilitati, atractii turistice rurale si urbane etc. Basca, faptul ca poti inchiria camere sau cumpara vile sau terenuri de pe acest site, prin internet. E un avans urias fata de prezentul programelor romanesti de promovare!


Pozele sunt edificatoare iar preturile rezonabile atrag magnetic.

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.