Apocalipsa ecologica

Apocalipsa ecologica

0 230


In perioada sarbatorilor nu se intampla mare lucru in afara de faptul ca romanii petrec cum pot, distractia preferata fiind gratarul in aer liber; explicabil pentru o natiune cu “buzunare mici”, sechestrata in blocuri odioase, cu apartamente minuscule.


Toti sunt dornici de un petec de verdeata, de un copac, de aer curat, de? apa, asa incat, ori de cate ori se poate, pe jos sau cu masina, oamenii se duc spre paduri, lacuri si stranduri, pentru a-si incarca bateriile.


Cum altceva interesant nu se intampla, institutiile statului fiind amortite in zilele de sarbatoare, mai toate stirile difuzate prin presa se refera la cum si unde se distreaza romanii si ce dezastru ecologic lasa in urma lor. Prima zi de dupa festin criticile curg garla, reporterii ne arata, ziaristii relateaza iar autoritatile isi compun mutre dintre cele mai imbufnate spre a-si arata dezgustul si toti acuza la unison lipsa de spirit civic a romanului.


An de an, aceleasi miorlaieli fara rost ne fac sa incepem sa credem ca suntem nu numai handicapati, hoti, lenesi, lipsiti de initiativa cum deja ne laudam ca urmare a campaniilor bine orchestrate, ci si niste imputiti. Doar stau marturie hartiile filmate artistic din toate unghiurile, sticlele golite, paharele de unica folosinta si alte resturi!


Parca nu ne ajungeau capetele de acuzare, vine unul in plus, pentru a da apa la moara falsilor moralisti care sa aiba ce vorbi cand n-au ce face: domn`e romanu` e murdar, nu vezi asa ceva in Germania!


La prima vedere poate fi si cum zic ei. Si totusi, cand te gandesti cati ametiti conduc, la diverse niveluri, in tara asta, cati consilieri, primari, directori de regii n-au pe lumea asta decat grija conturilor proprii, poti intelege mai bine ce se intampla.


Nu sunt pe nicaieri locuri amenajate pentru picnic, cu gratare, cu cosuri de gunoaie, cu inscriptii, cu wc-uri ecologice; nu sunt parcuri de distractii si gradini, deservite de personal de ingrijire; nu se gandeste nimeni ca amenajarile speciale ar comasa turistii in perimetre restranse si niste elevi sau studenti, pe sume modice, ar putea asigura curatenia.


Desi se plimba de jur imprejurul planetei de li s-a dereglat bioritmul de la atatea schimbari de fus orar, alesii nu vin niciodata cu nimic interesant de prin peregrinarile lor; macar in zona de distractii sa aduca ceva, doar asta fac pe unde se duc!


Oare n-au vazut ca in locurile special amenajate, unde se asteapta turisti, sunt banci, mese, pavilioane, locuri de joaca pentru copii, cosuri de gunoi ecologice, saci de nylon, pomisori din placaj, frumos colorati, unde turistii sunt invitati sa-si lipeasca guma de mestecat?


Oare n-au vazut ca in astfel de locuri sunt persoane care, mai tot timpul se ocupa de intretinerea curateniei?


Este incredibil cum de nu se gasesc niste banuti pentru activitati de ecologizare, pastrare a curateniei, a calitatii mediului, cu atat mai mult cu cat Uniunea Europeana, pentru astfel de investitii pompeaza puternic! Dar cui ii pasa? Intr-un judet turistic cum este Brasovul, doar vreo trei localitati au depus niste schite de proiecte pentru finantari europene in zona de gestiune a deseurilor!


Intamplarea face ca am stat de vorba pe tema asta cu un viceprimar dintr-o comuna destul de mare, de la noi din judet, care parea atat de ingrijorat de ideea de a depune un proiect ce ar fi primit 90% finantare, de parca i s-ar fi prezis un sfarsit aidoma cu al lui Saddam Hussein! Si atunci, ce vina au turistii? Ce vina are “romanu”? Una singura, ca nu stie sa dea de pamant cu cei pe care i-au ales si n-au chef de treaba!


Romanii nu sunt murdari, sunt doar foarte, foarte, foarte docili!


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.