Coada, maniera romaneasca de colaborare cu autoritatile

Coada, maniera romaneasca de colaborare cu autoritatile

0 232


Coada a devenit un blestem pentru romani, care au ajuns ca, din cele mai diverse motive, sa stea la rand cu orele sau chiar cu zilele la diverse institutii ale statului pentru te miri ce: un cupon de pensie care sa certifice ca pensionarul este inca in viata, un curs obligatoriu de pregatire a asistentelor medicale, un bilet la tratament, analize medicale gratuite si mai nou fonduri guvernamentale pentru IMM.


Nici patronii n-au scapat de umilinta si au fost nevoiti sa doarma pe scarile Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) din Bucuresti, pentru a prinde un loc in fata la “finantari”.


Cu lectia invatata de anul trecut, cum ca orice intarziere costa, oamenii s-au inghesuit la usa institutiei pentru a depune printre primii solicitarile. Doar ca, stupoare: la rand erau 150 de oameni, dar deja se inscrisesera pe liste peste 700 de firme. Multi erau consultanti care aveau zeci de dosare. Si culmea: abia s-a dat unda verde la 8 din cele 13 programe! Cum principiul este primul venit-primul servit, iar cererile usor de completat, doar lipsa unor documente sau neindeplinirea conditiilor cerute poate face ca primii inscrisi pe liste sa nu primeasca banii, de unde si nemultumirea celor care, asemeni bancului, au alergat singuri si au ajuns pe locul doi. S-au intocmit si celebrele liste de ordine, care insa n-au folosit la nimic. Numai cine statuse la coada putea intra, altfel riscand sa fie linsat de patronii furiosi care statusera ore bune la rand.


S-a iscat un scandal monstru, s-au rupt usile si doar fortele de ordine au reusit sa potoleasca spiritele.


La sfarsitul acestei prime zile de primiri de cereri au fost depuse peste 3600 de dosare.


Si dupa ce toate aceste lucruri s-au intamplat, seful ANIMMC, Jozsef Csaka a anuntat senin, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, ?ca pe viitor se vor depune dosare si in teritoriu si numerele se vor obtine electronic. Ca sa vezi! Oare de ce nu s-a facut asta pana acum?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.