Branza Gorgonzola contaminata – la Brasov

Branza Gorgonzola contaminata – la Brasov

0 253

Acum, in prag de sarbatori, cand toata lumea nu mai pridideste in a face cumparaturi pentru masa imbelsugata din zilele de Paste, iata ca la Brasov s-a intamplat un eveniment neplacut.
Au fost retrase de pe piata 160 de unitati de branza tip „Gorgonzola DOP SOLO ITALIA”
Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Brasov a trecut la verificarea catorva loturi de branza tip Gorgonzola dupa ce Uniunea Europeana a trimis in toata tara o avertizare ca acestea ar putea fi contaminate cu Listeria monocytogenes. Seful serviciului igiena din cadrul DSV Brasov, Mihai Punkosti, spune ca „ in cel mult 7-8 zile simptomele ar trebui sa apara, dar la Brasov nu e pericol pentru ca in tot judetul au fost aduse aproximativ 20 de kilograme si aproape toate au fost retrase la timp de pe piata”.
Branza a fost retrasa din toate supermarketurile chiar de catre firma importatoare inainte de controlul Directiei Sanitar Veterinare Brasov.
Toti cei care au consumat branza Gorgonzola in ultimele 15 de zile si au febra si cefalee trebuie sa mearga urgent la un specialist in boli infectioase.
Listerioza se manifesta prin febra si prin dureri generalizate, aceasta afectand, in primul rand, nou-nascutii, varstnicii, femeile insarcinate care pot avorta spontan si persoanele cu o imunitate scazuta.
In formele sale cele mai grave poate declansa meningita sau chiar septicemie, motiv pentru care se trateaza cu antibiotice puternice, cum ar fi penicilina.
„Listeria monocytogenes” se transmite de obicei prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat, branza, carne gatita insuficient. In unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.