Inaltii demnitari au acces la informatiile clasificate

Inaltii demnitari au acces la informatiile clasificate

0 234

Presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii au acces liber la documentele secrete. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu 203 voturi favorabile, niciunul impotriva si zece abtineri, proiectul de lege pentru completarea articolului 7 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor secrete.


Proiectul, initiat de democratul Costica Canacheu, prevede ca presedintele, premierul, ministrii, senatorii si deputatii vor fi exceptati de la verificarile Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Initiativa de modificare a legii a fost adoptata, in urma cu aproape doua saptamani, de deputatii din comisiile juridica si pentru aparare, cu unanimitate de voturi. Presedintele de atunci al Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara (PD), declara, cu acel prilej, ca informatiile furnizate demnitarilor vor respecta principiul ‘need to know’, adica le vor fi comunicate doar daca au strict nevoie de ele. Mihai Stanisoara afirma ca votul popular este cel care da garantia de moralitate a demnitarilor care vor fi exceptati de la verificari. Initiatorul proiectului, deputatul Costica Canacheu, spunea ca parlamentarii nu pot face niciun control al serviciilor secrete daca nu beneficiaza de informatii.


?


Pana acum, pentru a intra in posesia acestor informatii era nevoie de obtinerea unui certificat de la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. Institutia putea refuza accesul la informatii clasificate fara a da explicatii, iar decizia nu putea fi contestata.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.