27 martie – Ziua Mondiala a Teatrului

27 martie – Ziua Mondiala a Teatrului

0 214

Oameni de teatru din intreaga lume, inclusiv din Romania, vor celebra pe 27 martie Ziua Mondiala a Teatrului, al carei mesaj international a fost scris anul acesta de seicul Sultan bin Mohammed Al Qasimi, membru al Consiliului Suprem al Emiratelor Arabe Unite.


?


Mesaj international de Ziua Teatrului


„In lecturile mele despre teatru, incepand de la anticii greci si pana in prezent, am devenit tot mai constient de magia care salasluieste in numeroasele lumi ale teatrului. Prin ea teatrul patrunde in profunzimile sufletului uman si dezvaluie comorile ascunse specifice spiritului omenesc. Toate acestea au intarit nestramutata mea credinta in puterea teatrului ca instrument de apropiere a oamenilor si ca omul poate prin teatru sa acopere lumea cu dragoste si pace, ca se pot deschide orizonturi noi catre un dialog intre natiuni fara diferente de rasa, culoare sau credinta”, este mesajul seicului cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului din 2007.


?


Ziua Teatrului – celebrata in peste o suta de tari


Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata in 1961, la Viena, in cursul celui de-al noualea Congres Mondial al Institutului International de Teatru (IIT). Din 1962, in fiecare an la 27 martie (data la care se deschidea stagiunea Teatrului Natiunilor la Paris), Ziua Mondiala a Teatrului este celebrata de centrele nationale ale IIT, in o suta de tari ale lumii. Cu acest prilej se organizeaza numeroase manifestari teatrale. Una dintre cele mai importante este difuzarea mesajului international, redactat de obicei de o personalitate din lumea teatrului si tradus, ulterior, in peste 20 de limbi. Primul mesaj international a fost scris, in 1962, de Jean Cocteau.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.