Primarul Brasovului vrea uzinele Tractorul si Rulmentul

Primarul Brasovului vrea uzinele Tractorul si Rulmentul

0 331

Primarul Brasovului, George Scripcaru este decis sa puna mana pe platformele industriale Tractorul UTB S.A. si Rulmentul S.A. Asta, in ciuda aptului ca, in urma cu ceva vreme, declarase ferm ca nu are nici cel mai mic interes, atat el cat si firmele „prietene” ale municipalitatii, respectiv Vectra si Atlanta House, pentru preluarea patrimoniului celor doua uzine.


?


Presedintele Scripcaru catre primarul Scripcaru


?


Practic, la initiativa conducerii PD Brasov, filiala care este, de alfel,? pastorita din postura de presedinte autoriar de catre Scripcaru, se doreste ca primarul sa fie mandatat sa negocieze cu reprezentantii AVAS preluarea de care municipaliate a celor doua uzine.


Prin vocea lui Dragos David, desemnat de democrati candidat pentru un post de europarlamentar, dar si presedinte al parcului indusrial „Carfil”, PD Brasov solicita Consiliului Local Brasov sa-l mandateze pe Scripcaru in negocierile cu AVAS pentru transferarea proprietatii plaformelor industriale amntite. „Primarul Municipiului Brasov, in numele Consiliului Local Brasov va roaga sa analizati cererea de a transfera proprietatea, respectiv actiunile, S.C. Tractorul – UTB S.A. (cu sedul social in Brasov str. Turnului nr. 5 si cod unic de inregistrare 1109465) si S.C. Rulmentul S.A. (cu sediul social in Brasov), str. 13 Decembrie nr. 96 si cod unic de inregistrare 2738927), din cadrul portofoliului AVAS, respectiv din proprietatea Statului Roman? in proprietatea publica a Muncipiului Brasov impreuna cu creantele aferente. Totodata, solicitam o reesalonare a creantelor catre bugetul de stat pentru o perioada de 50(cinzeci) de ani cu o perioada de gratie de cinci ani” se arata in soliciarea PD Brasov formulat care presedintele AVAS.


?


Motivarea cu subsrat imobiliar


?


In motivatia pedistilor este explicat ca exista cereri din partea invesitorilor romani si straini de a produce in cadrul unor structuri de tip parc industrial, la Brasov de aproximativ 300 de hectare de hale, „municipalitatea considerand ca reabilitarea zonei indusruiale si punerea ei in la dispozitia investitorilor ca fiind o oportunitate majora pentru dezvoltarea durabila a mediului de afaceri brasovean”.


Totusi, trebuie spus ca atractia celor doua uzine asupra medului de afaceri brasovean este reprezentata majoriar doar de patrimoniul imobiliar. A fost stabilit, chiar si de care AVAS, ca uzinele in cauza au module viabile si neviabile, iar ca si intindere si hale, cele neviabile au ponderea majoritara. De asemenea, este cert ca modulele viabile pot functiona pe un spatu mult restrans. Astfel, fiind vorba practic de aproape 200 de hectare de teren, Tractorul si Rulmentul reprezinta o megaafacere imobiliara. Potrivit specialistilor imobiliari, pretul unui metru parat de teren in zona respectiva poate ajunge pana la 100-150 de euro datorita tendintelor de extindere a zonei urbane din Brasov. La un calcul simplu, valorificarea patrmoniului imobiliar al platformelor industriale in cauza ar putea aduce beneficii de peste 200 de milioane de euro. Ceea ce ar echivala cu datoriile uzinelor care bugetul Statului si catre furnizori.


?


Interese democrate


Gura targului vorbeste ca firmele din spatele primarului, Vectra Service SRl (socitate care se ocupa de asfaltarea strazilor din municipiul Brasov si apartine omului de afaceri Marcel Butuza – n.a.), dar si Atlanta House (firma ce apartine magnatului de origine israeliana Maor Zinger, si care are ca domeniu de activitate afacerile imobiliare si care, prin marinimia primarului Braosovului a pus mana pe majoritatea terenurilor din centrul municipiului la preturi infime – n.a.) sunt atrase de afacerea Tractorul si Rulmentul. De asemenea, un al pedist brasovean, deputatul Ion Gontea si-a manifestat, chiar si public, dorinta de apune mana pe niscaiva hale din uzina Tractorul.


Pe de lata parte, parcurile industriale din Brasov nu functoneaza la capacitatea pentru care au fost proiectate. Daca la Carfil si Metrom se mai misca cate ceva, la parcul indusrial din Zarnesti, nu functioneaza decat trei societati, desi la infintarea acetuia 42 de firme rebuiau sa se apuce de treaba pe platforma. Asadar, spatiu in parcurile industriale existente deja ar fi cu duiumul, transformarea Tractorul si Rulmentul nefiind tocmai stringenta din acest punct de vedere.


Pana la preluare, insa, Consiliul Local Brasov trebuie sa-si dea acordul pentru mandatarea primarului. Totodata, Scripcaru rebuie sa-l convinga pe Theodor Atanasiu presedintele liberal al AVAS de necesitatea preluari de catre municipalitate a celor doua uzine.


Marius OLA??????

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.