Pesimismul si eficienta tratamentelor medicale

Pesimismul si eficienta tratamentelor medicale

0 267

Doctorii au observat ca eficienta unui tratement difera in functie de pacienti. Un studiu desfasurat de cercetatori britanici si germani dezvaluie o legatura intre pesimism si puterea scazuta a unor terapii, scrie site-ul maxisciences.com. Doctorul Randy Gollub este neurolog la Massachusetts General Hospital. Observand ca multe tratamente sunt ineficiente la unele persoane, el recomanda medicilor sa adopte fata de pacientii lor o atitudine mai optimista. Scopul ar fi sa-i convinga ca vor raspunde pozitiv la tratament. Sugestia lui este pertinenta daca este sa dam crezare rezultatelor unui studiu asupra legaturii dintre pesimism si eficienta unei terapii.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au supus 22 de voluntari la un tratament cu raze ce provoaca o senzatie de arsura, urmat de administrarea unui analgezic derivat al morfinei. Voluntarii au spus ca, dupa fiecare administrare, durerea era mai putin puternica, dovedindu-se astfel eficienta tratamentului. In etapa a doua, cercetatorii au supus voluntarii la tratamentul cu raze, fara sa le mai administreze analgezic. Lor li s-a spus insa ca primesc si analgezice, iar ei au afirmat ca durerea le-a scazut, ceea ce arata ca ei se asteptau la o imbunatatire. Acest lucru a sporit avantajele tratamentului. In sfarsit, cercetatorii au administrat analgezic, spunand voluntarilor ca tratamentul va inceta, iar ei vor simti probabil dureri. Rezultatele arata ca ingrijorarea lor a facut sa creasca nivelul suferintei, atingandu-l chiar pe cel inregistrat inaintea oricarui tratament.

Desi restranse, rezultatele acestui studiu se pot aplica la orice fel de terapie, mai ales in cazul bolilor cronice ale pacientilor la care tratamentele nu functioneaza mereu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.