Decizii controversate la CNSAS. Iliescu nevinovat?

Decizii controversate la CNSAS. Iliescu nevinovat?

0 240

Saptamana trecuta, Colegiul CNSAS a decis sa mentina decizia potrivit careia fostul presedinte Ion Iliescu nu a facut politie politica. Opt dintre cei 11 membri ai Colegiului au votat pentru aceasta decizie, unul impotriva, unul s-a abtinut, iar un altul a lipsit de la vot. Asta, cu toate ca Ion Iliescu a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis in perioada 1971-1974 si presedinte al Consiliului Judetean Iasi, intre anii 1974-1979. Chiar presedintele Basescu s-a declarat neconvins de decizia Consiliului. „Imi este greu sa cred ca nu avem dosare de personal ale demnitarilor fostului regim”, a raspuns Basescu. El a adaugat ca demnitarii comunisti aveau dosare de personal, la fel cum „fiecare dintre noi avem, probabil, dosarul de personal la societatile unde lucram”. „Arhivele CC sunt pastrate nealterate, ele stau 50 de ani si vor trebui desecretizate”, a spus presedintele. Cu o alta ocazie, referindu-se strict la cazul lui Iliescu, Basescu s-a declarat convins ca dosarul acestuia exista.


?


Acum, chiar un membru CNSAS pune la indoiala decizia, ceea ce ne face sa ne ingtrebm cat sunt de corecte si alte hotarari de acest gen.


Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, a declarat ca niciodata nu s-a simtit mai rusinat decat marti, 6 martie, ziua cand Colegiul a votat ca fostul presedinte Ion Iliescu nu a facut politie politica.


Intrebat cum a votat in Consiliu, in cazul Iliescu, Ticu Dumitrescu a spus ca a refuzat sa participe la vot: „Era o rusine sa particip la un vot… Daca as fi votat nu imi mai ramanea decat sa-mi iau valiza si sa plec”. El a explicat ratiunile acestui refuz spunand ca e normal sa nu mai existe niciun dosar avandu-l ca subiect pe fostul lider comunist Iliescu, astfel incat ar fi fost imposibil un vot dat doar pe documente.


De aceea, in opinia celui care a initiat legea deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii, nu se putea accepta un vot de acest fel: „Eu am spus ca este o rusine pentru mine sa punem in discutie daca Iliescu a facut sau n-a facut politie politica. A avut grija sa nu ramana nici macar o fituica, nici macar dosarul de cadre, nu exista nimic, de ai zice ca e curat ca lacrima. Ma simt asa de vinovat… Daca nici Ion Iliescu nu a facut politie politica, nu are rost sa mai vorbim de politie politica in Romania”.


Intrebat daca si-a pierdut speranta de a gasi dosarul lui Ion Iliescu, Ticu Dumitrescu a raspuns resemnat ca timpul de la Revolutie pana in prezent a fost suficient pentru ca dosarele unor persoane sa fie facute disparute: „Fiti siguri ca pentru anumite nume au avut la dispozitie 16-17 ani”.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.