Nisipul din delta, salvarea plajelor romanesti

Nisipul din delta, salvarea plajelor romanesti

0 242

Comisia de experti japonezi care s-a angajat sa analizeze starea plajelor romanesti si sa vina cu solutii de impiedicare a micsorarii suprafetei litoralului romanesc a finalizat raportul la care a lucrat.


Japonezii spun ca Romania va ramane fara plaje, daca in cel mai scurt timp nu se iau masuri impotriva eroziunii litoralului. Studiul a fost intocmit pe baza situatiei din statiunile Mamaia si Eforie.


Expertii japonezi au facut previziuni sumbre. Specialistii spun ca in urmatorii 20 de ani, 40 de metri din latimea plajei vor disparea. Potrivit specialistilor japonezi, o solutie pentru refacerea plajelor ar fi folosirea nisipului din Delta Dunarii, pentru ca este mai rezistent la eroziune. Expertii au facut si un calcul si au ajuns la concluzia ca lucrarile de refacere a litoralului ar costa 400 de milioane de euro.


„Acest studiu a fost demarat in 2005 la solicitarea Guvernului Romaniei. Finantarea integrala a acestui studiu a fost din partea Guvernului Japoniei”, a declarat Ion Manafu, director Directia Apelor Dobrogea Litoral. Autoritatile romane vor prezenta studiul facut de comisia de experti japonezi Uniunii Europene, pentru a obtine o parte din fondurile necesare.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.