Basescu cheama partidele la consultari

Basescu cheama partidele la consultari

0 240

Presedintele Traian Basescu a invitat, joi, partidele parlamentare sa participe la seria de consultari initiate pentru analizarea variantelor de scrutin uninominal agreate si sustinute de formatiunile politice, in vederea schimbarii modului de alegere a Camerei Deputatilor si a Senatului. PSD, PD si UDMR au fost invitate la Palatul Cotroceni marti, 6 martie, iar PNL, PC, PRM si grupul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara miercuri, 7 martie. Seria de consultari era asteptata, mai ales ca presedintele Basescu a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca va discuta si cu partidele parlamentare pe tema votului uninominal.


O runda de consultari cu partidele politice, avand ca tema inclusiv trecerea la sistemul parlamentar unicameral si votul uninominal, a mai fost initiata de seful statului in septembrie 2005, cand s-a discutat despre reformarea legislativului.


In februarie 2006, presedintele Basescu chema din nou partidele la consultari la Palatul Cotroceni, de asta data cu privire la respingerea in Senat a Ordonantei de Urgenta 134/2005 prin care Parchetul National Anticoruptie a fost transformat in Departamentul National Anticoruptie, investit si cu atributii in cercetarea actelor de coruptie in care sunt implicati demnitarii.


O alta runda de consultari cu partidele a avut-o Traian Basescu pe 6 martie 2006, cand principalele teme de discutie au fost legate de strategia de securitate nationala si, implicit, de pachetul legislativ privind siguranta nationala, reforma constitutionala, ordonanta de urgenta 124/2005 de modificare a legii privind combaterea spalarii banilor, precum si de proiectul de lege referitor la statutul minoritatilor nationale.


?


Consultarile sefului statului cu reprezentantii partidelor parlamentare vin dupa ce, joi, Parlamentul nu a reusit sa dea un aviz la propunerea presedintelui Traian Basescu cu privire la organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal. In favoarea propunerii sefului statului s-au pronuntat 233 de parlamentari, fiind necesar votul favorabil al 234 de senatori si deputati pentru ca legislativul sa adopte un aviz. In acest context, presedintele de sedinta, Bogdan Olteanu, a decis sa trimita Birourilor permanente reunite proiectul de hotarare pentru redactarea unei noi forme. Pe 14 februarie, Traian Basescu anunta de la tribuna Parlamentului ca va declansa un referendum prin care sa solicite romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal incepand cu alegerile legislative din 2008.


?


?


Conservatorii au anuntat ca se vor prezenta la consultarile care vor avea loc, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Basescu.


PSD va merge, de asemenea, la consultari, pentru a-si sustine proiectul sau de lege privind introducerea scrutinului uninominal in doua tururi, a declarat secretarul general al PSD, Titus Corlatean. „Constat inca o data faptul ca presedintele Traian Basescu numai atunci cand este strans cu usa si este avertizat de o maniera necesar severa in plan politic in Parlament de abia atunci recurge la prerogativa sa pe care i-o da Constitutia, aceea de a invita la consultare partidele politice”, a afirmat secretarul general al PSD.


?


PLD nu va participa la consultarile de la Palatul Cotroceni privind modalitatea de alegere a Parlamentului, nefiind inca un partid inregistrat, insa va sprijini organizarea referendumului pe tema votului uninominal, facand campanie in teritoriu, a declarat deputatul Cristian Boureanu.


?


Senatorul Partidului Romania Mare (PRM), Gheorghe Funar, a declarat ca, in opinia sa, formatiunea pe care o reprezinta nu are ce sa discute, in consultarile de la Cotroceni, cu presedinele Traian Basescu.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.