Legendele lacului Sf.Ana

Legendele lacului Sf.Ana

0 295

Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic din Europa si este situat in Masivul Ciomatu Mare din Muntii Harghitei, in apropiere de Baile Tusnad, la 950 m altitudine. Lacul este format in craterul unui fost vulcan si intreaga zona este declarata rezervatie naturala. In craterul geaman se afla o mlastina numita Mohos – de o frumusete deosebita care se poate vizita numai cu ghid.


Dimensiuni: 620 m lungime, 460 m latime, adancime maxima: 7 m, volum: 786300 mc, suprafata: 22 ha


?


De aceasta regiune minunata se leaga un intreg sir de legende. Cea mai frumoasa dintre acestea este legenda de originea denumirii lacului Sfanta Ana.


?


Lacul Sfanta Ana se odihneste la poalele unor munti ingemanati ca apa pe fundul unui vas mare. Calatoriti peste tot pamantul dar loc mai frumos ca acesta nu gasiti. Dar cine s-ar fi gandit ca pe locul acestui lac minunat, demult era un munte foarte inalt iar in varful acestuia o cetate mandra cu vedere catre satele din Ciuc si Trei Scaune. Dar nu era singura cetate din zona, ci la o ora distanta, langa pestera „Puturoasa”, se ridica alta mandra cetate.


In cele doua cetati locuiau doi frati, amandoi mandri si nesabuiti. In inimile lor nu era loc de dragoste pentru nimeni. Exploatau si chinuiau poporul si nu se iubeau nici unul pe celalalt. Intotdeauna se laudau si se intreceau care-i mai bogat. In pivnitele ambelor cetati se gasea o mare de aur si argint.
??????????? Intr-o buna zi, cum necum, dintr-un loc indepartat a venit in vizita la stapanul cetatii puturoase un domn important. A venit intr-o caleasca trasa de 6 cai. Dar asa o caleasca si asa niste cai nu s-au mai vazut. Rotile, osiile erau din aur curat, harnasamentul era batut cu aur, argint si nestemate iar caii erau mai focosi ca zmeii. Imediat a tabarat pe musafir, si nu l-a mai lasat in pace: sa-i vanda lui caii cu calesca si harnasament cu tot. Degeaba i-a oferit aur mult, stapanirea unor tinuturi, musafirul nu s-a lasat induplecat.
??????????? A pregatit un ospat mare si cand musafirul era ametit, stapanul nostru a scos zarurile. A castigat toti banii musafirului si pe deasupra cei sase cai? frumosi si caleasca cu totul. Cum a plecat musafirul primul lucru a fost sa se duca sa-si viziteze fratele. Dupa ce a vazut pe ce minunatie pusese mana fratele sau acesta I-a propus un targ: daca intr-o singura zi nu face rost de o caleasca mai frumoasa si mai pretioasa, atunci ii cedeaza intreaga avere .


S-a gandit toata ziua de unde sa faca el rost de 12 cai deosebiti. In cele din urma i-a venit o ideea diavoleasca. A poruncit sa-i fie aduse douaspreceze fete, cele mai frumoase,.Cand au fost aduse le-a? inhamat la caleasca si asa a vrut sa mearga la fratele sau. Fetele au incercat sa inainteze, dar nici nu au putut misca caleasca grea. Acesta vazand neputinta fetelor s-a infuriat si a lovit puternic cu biciul in fata nimerind-o pe Ana care era in frunte. Din pielea alba ca zapada a inceput sa curga sangele. Dumnezeu a ascultat rugaciunea fetei, cazuta in genunchi de durere, si a adus o judecata aspra: cerul s-a innegrit, a fulgerat, a tunat si pamantul a inceput sa se miste, copacii trosneau, turnul cetatii incepu sa se clatine, se inclina, si apoi brusc se prabusi, si dupa el intreaga cetate. Pamantul se scufunda tot mai jos, pana cand totul a fost inghitit de ape.


Si auziti minunatie, cand s-a linistit supararea cerului, pe locul cetatii se afla un lac minunat, iar pe lac pluteau dousprezece lebede. Departe de ele se zbatea un zmeu in vartejul lacului, se straduia sa prinda cele douasprezece lebede, dar nu putea sa se elibereze din valtoare. Lebedele care pluteau frumos in liniste, au pasit pe uscat, s-au scuturat si s-au transformat inapoi in fete. S-au grabit sa ajunga repede in satele lor numai Ana a ramas acolo. A construit o capela pe marginea lacului si aici si-a petrecut viata in rugaciune.
??????????? Si au venit aici pelerini din toate partile, sa se roage in mica capela alaturi de fata cu viata sfanta, pe care chiar in timpul vietii au numit-o Sfanta, iar dupa moartea ei au numit lacul Sfanta Ana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.