VINERI – meniu delicios de post

VINERI – meniu delicios de post

0 238

Mic dejun- Drob de morcovi

Ingrediente: 3 morcovi 2 cepe 3 linguri cu pesmet 5-6 catei de usturoi ½ lingurita de cimbru 1 legatura de patrunjel Modul de preparare: Se curata orezul de impuritati, se spala in cateva ape pana apa este limpede. Se pune la fiert intr-o cantitate de trei ori mai mare decat cantitatea de orez. Se firbe la foc mic acoperit cu capac pana se umfla bobul. Morcovii dupa ce a fost curatati se dau pe razatoarea mica si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga de zeama. Ceapa se taie marunt si se amesteca cu usturoiul pisat, cimbrul, patrunjelul si uleiul. Dupa ce orezul a fiert ( se strecoara de eventualul lichid care a mai ramas dupa fierbere), se amesteca bine cu morcovii scursi de zeama, cu ceapa si restul de ingrediente. Compozitia trebuie sa fie putin mai moale dar nu sa curga. Se unge o forma de chec sau rotunda cu ulei si se tapeteaza cu pesment. Puneti compozitia in vas si nivelati cu dosul unei linguri deasupra. Acoperti cu un capac sau cu o folie de aluminiu vasul pentru coacere. Introduceti vasul in cuptorul incalzit bine si lasati-l timp de 30 de minute acoperit; descoperiti-l si mai lasati 10 minute sa sa rumensaca putin deasura. Lasati sa se raceasca drobul in vasul in care s-a copt, apoi resturnati pe un platou si sarviti-l la masa, alaturi de un ceai bun.

Felul I- Supa de conopida

Ingrediente: 1 conopida potrivita 3 cartofi 1 l apa sare, piper 3 linguri de ulei 2 linguri faina 1 legatura de patrunjel fin tocat sau leustean Modul de preparare: Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase. Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjel, leusteanul Daca doriti sa o transformati in ciorba, puteti sa o faceti cu: o cana de bors pe care l-ati fiert inainte, sau cu zeama de lamaie.

Felul II – Pizza vegetariana cu branza tofu

Ingrediente pentru aluat: 600g de faina 300 ml apa calduta 40g drojdie 100g de margarina 1 lingurita de sare Se dizolva drojdia in ½ cantitate de apa calduta, apoi se amesteca cu faina, se adauga si restul de apa calduta, margarina moale si sarea. Framantati aluatul pana se incorporeaza bine ingredientele. Intindeti aluatul in tava in care o sa o coaceti, care va trebui unsa cu ulei sau margarina si tapetata cu faina. O lasati putin la cald sa creasca in tava pana pregatiti umplutura. Ingredinte pentru umplutura: Varianta I 100g de masline negre nesarate, o cutie mica de branza tofu, 1 ceapa, 1 morcov, cimbru maruntit, bulion gros sau 1 lingura pasta de tomate, sare si piper dupa gust. Se curata legumele si se dau pe razatoarea mica, apoi se calesc in ulei pana se inmoie, Se lasa sa se raceasca si se adauga pasta de rosii diluata cu 2-3 linguri de apa sau bulionul, cimbrul, sarea si piperul. Rece se intinde peste aluat uniform, iar deasupra se pun feliile de masline negre si bucatele de brabza tofu din loc in loc. Dati tava la cuptor timp de 30-40 minute. Se serveste dupa dorinta cu sos Ketchup. Varianta II- mai putin economica- 2 cutii mici cu ciuperci taiate, 150g cascaval vegetal, 2 ardei de culori diferite, 2 linguri de ulei, 50g masline, sare, piper, cimbru. Se scurg ciupercile de zeama, se spala si le sotati pana scade apa din ele, se adauga sare, piper cimbru (sau alt condiment ce va place). Radeti 100g din cascaval si-l amestecati cu ciupercile, reaprizati-le pe intraga suprafata a aluatului si deasupra mai radeti restul de cascaval. Ardeii ii taiati rondele subtiri la fel si maslinele pe care le arajuati estetic deasupra cascavalui ras. Se coace 30-40 de minute pana se rumeneste. Se serveste cu sos Ketchup.

Desert- Prajitura "Ziua si noaptea"

Ingrediente: 12 linguri de ulei 14 linguri de zahar 14 linguri de apa 18 linguri de faina(daca aluatul este prea moale se mai adauga faina) 1 cana de nuca macinata 2 lingurite de praf de copt 2-3 linguri cacao 1 vanilie Modul de preparare Se amesteca bine apa, zaharul si uleiul cu mixerul. Se adauga faina, in care s-a amestecat praful de copt si vanilie. La sfarsit se adauga nuca. Se imparte compozitia in doua. In una din parti se adauga cacaoa iar cealalta ramane simpla. In tava unsa si tapetata cu faina se toarna jumatate din compozitie. Deasupra se toarna cealalta jumatate, in care s-a amestecat cacaoa. Se coace la foc potrivit. Cand este coapta se pudreaza cu zahar pudra sau nuca de cocos. Reusita!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.