Ziua de Luni este prima zi din saptamana. Ce semnificatie are?

Ziua de Luni este prima zi din saptamana. Ce semnificatie are?

0 252


Luni, este prima zi a saptamanii dedicata Lunii si este patronata de sfintii Petru si Pavel (Iasi) sau de arhanghelii Mihail si Gavril (Neamt). Se interzicea in schimb negotul, imprumutul, mersul la petit, inmormantarea. In schimb lunea se considera favorabila efectuarii practicilor de medicina populara (Muntenia, Moldova, Dobrogea).

Pentru prosperitatea oamenilor si a turmelor de vite, in ziua de luni se tinea post, uneori mai sever decit miercurea si vinerea (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova). Pretutindeni ziua de luni poarta noroc inceperii activitatilor specifice casnice, in special a acelora de durata, care nu puteau fi incheiate ?ntr-o singura zi (tesutul, cusutul sau brodatul iei sau camasilor).


Ca personaj mitologic, Sf. Luni era invocata pentru vindecarea animalelor, mai ales acelor nascute ?n ziua de luni si botezate Lunila sau Lunaia.


Despre omul nascut lunea se credea ca este ur?t, dar sanatos si foarte norocos ?n viata.


Ziua de 19 februarie – conform traditiilor populare, evenimente mai deosebite s-ar intampla noaptea si anume:


Noaptea este considerata perioada intre lasatul serii si ivirea zorilor. Pana la miezul noptii actioneaza fortele malefice (Iele, Stirigoi, Moroi, Rusalii, Valve, Muma Padurii etc.) si apoi, pana la ziua, de fortele benefice. Orele noptii sunt marcate de pozitia pe cer al diferitelor stele. Daca este timp noros de primul, al doilea si al treilea cantat al cocosilor. Noaptea este timpul nefast activitatilor productive, dar foarte favorabile pentru odihna si practici magice (aflarea ursitei, culegerea matragunei, descoperirea comorilor, citirea in stele si altele).


Celor nascuti in acesta zi de 19 februarie  – La Multi Ani! 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.