1.800 km de autostrazi pana in 2013

1.800 km de autostrazi pana in 2013

0 232

Optimismul ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, cu privire la construirea a 1.800 km de autostrazi in urmatorii 6 ani poate fi considerat naiv, ca sa nu zic prostesc, avand in vedere ritmul de constructie din ultimii ani. Berceanu spune ca cei aproape 1.800 de km de autostrazi ar urma sa fie construiti in proportie de 17% din fonduri europene, aproape 2 miliarde de euro, 51% de la buget – 6,5 miliarde de euro si prin concesiune 32% – 4,2 miliarde de euro.


Autostrazile care se vor construi


Ministrul Transporturilor spune ca pentru asa numitul coridor european IV, Nadlac – Arad – Timisoara – Deva – Sibiu – Bucuresti – Constanta, se vor folosi fonduri de la Bruxelles, acolo unde Comisia Europeana este de acord.


Pentru tronsonul Pitesti – Sibiu de exemplu, Comisia nu este de acord sa finanteze construirea autostrazii, din cauza traficului redus. Pentru acest tronson erau alocati 500 de milioane de euro.


Tronsonul Drajna – Fetesti are termen de finalizare decembrie 2007, iar tronsonul Cernavoda – Constanta 2010.


In privinta autostrazii Transilvania, construit de firma Bechtel tronsonul Ploiesti – Brasov ar urma sa fie terminat in 2013, iar cel dintre Brasov – Bors, tot in 2013.


Coridorul IX european, care face legatura intre Giurgiu – Bucuresti-Albita, asa numita autostrada Moldova, tronsonul Ploiesti – Focsani are termen de finalizare 2013, dar intre Focsani si Albita, nu se va construi autostrada, din cauza traficului redus.


Radu Berceanu a precizat ca datele oficiale arata ca pana la acest moment, costul mediu pe km de autostrada este cuprins intre 5 si 11 milioane de euro/km, in functie de relieful traversat de traseul autostrazii.


Vom plati taxa la intrarea pe autostrada?


Ministrul Transporturilor a spus ca la acest moment nu ne poate lamuri cu certitudine daca vor exista sau nu taxe pe autostrazi. In primul rand, vor fi mai multe portiuni de autostrada pentru care se va propune solutia concesionarii si, prin urmare, vor fi mai multe contracte de negociat.


Iar in al doilea rand, exista mai multe variante posibile, de la cea in care firmei concesionare i se va da de la buget o suma fixa pe luna pentru intretinerea autostrazii, pana la cea in care aceasta firma isi va recupera cheltuielile de intretinere numai din taxe impuse la intrarea pe autostrada cu pricina.


Indiferent de varianta – a atras insa atentia Ministrul Transporturilor – tot cetatenii Romaniei sunt cei care vor plati.


Varianta finala va fi aleasa in urma unui studiu, a unor sondaje de opinie si in functie de reactiile publicului, exprimate – de pilda – pe paginile de internet ale unor ziare si posturi radio sau TV.


Daca vor exista taxe, Berceanu spune ca traficul pe autostrazi ar putea fi taxat cu sume cuprinse intre trei si sase euro pentru o suta de kilometri. Berceanu a aratat ca, in unele state europene, taxa ajunge, in medie, la zece euro pentru 100 de kilometri, suma care acopera in totalitate cheltuielile companiilor care concesioneaza autostrazile pe o perioada de 25-30 de ani.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.