Se pregateste un nou continut al trusei sanitare auto

Se pregateste un nou continut al trusei sanitare auto

0 260

Ministrul Sanatatii a lansat spre dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea continutului minim obligatoriu al trusei auto, la propunerea Comisiei de Medicina de Urgenta si Dezastre, aceasta luand ca model truse din tari ale UE, care elimina materiale si dispozitive inutile in lipsa unei formari de specialitate si a adaugat folia izoterma de supravietuire, considerata necesara de membrii comisiei.


Pana in 3 martie, este permisa comercializarea atat a truselor sanitare auto produse si/sau comercializate legal in tarile membre ale Uniunii Europene, cat si a truselor inregistrate pana in prezent la Ministerul Sanatatii Publice de catre producatorii romani, cu mentiunea ca produsele indigene pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate pana la expirarea Certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale emis de Ministerul Sanatatii Publice.


Potrivit proiectului MSP, trusa sanitara va contine obligatoriu un foarfece cu ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minim 2 mm si dimensiunea 14-20 cm, un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala, o rola de leucopast de minimum 2,5 m x 2,5cm, minimum patru bucati plasture (pansament rapid) avand minimum 4cm x 5cm, cel putin cinci pachete compresa tifon sterila (minimum cinci pachete cu minimum 10 buc./pachet), de dimensiuni 10cm x 8cm, minimum doua bucati fasa tifon, pentru fiecare dimensiune, 5cm x 4m si 10cm x 4m, doua bucati bandaj triunghiular din panza, nedeformabil, surfilat sau tivit, avand 2 laturi de minim 80 cm, cel putin patru bucati pansament hidrofil steril, minim doua dimensiuni, o fasa elastica 5cm x 4m si cel putin doua perechi de manusi de unica folosinta din latex, marime medie.


De asemenea, trusa va mai contine materiale diverse precum: minimum sase bucati ace de siguranta de minimum 4 cm, o bucata folie de supravietuire izoterma, de dimensiunea 2,10m x 0,90 m, precum si brosura de instructiuni de prim ajutor autorizata de Comisia de Medicina de Urgenta si Dezastre a Ministerului Sanatatii Publice, cat si lista cu continutul trusei.


Cutia trusei sanitare auto trebuie sa fie conceputa astfel incat sa asigure o etanseitate corespunzatoare pentru protejarea continutului fata de praf, umezeala, carburanti si uleiuri, printr-un sistem de inchidere ferm; sa fie dimensionata corespunzator, in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor. In plus, eticheta trebuie sa contina denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului si denumirea si adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piata, dupa caz.


Producatorii cu sediul in Romania care fabrica si introduc pe piata truse sanitare auto se inregistreaza la Ministerul Sanatatii Publice potrivit art. 31 din Hotararea Guvernului nr. 911/2005. Este admisa comercializarea si utilizarea in Romania a truselor sanitare auto produse si/sau comercializate legal in tarile membre ale Uniunii Europene.


La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi inlocuite de utilizator cu produse cu aceleasi caracteristici, introduse pe piata cu respectarea cerintelor aplicabile din Hotararea Guvernului nr. 911/2005.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.