Legendele Lacului Rosu

Legendele Lacului Rosu

0 250

Lacul se gaseste in Masivul Hasmasul Mare, la est de Gheorgheni, aproape de drumul national Gheorgheni-Bicaz-Piatra Neamt. Este un lac de baraj natural, care s-a format in anul 1837 in urma unui cutremur.. Mari suprafete de teren de pe coasta nord-vestica a muntelui Ghilcos s-au prabusit, alunecand pe stratul de argila, inchizand valea Verescheului, unde au confluenta mai multe parauri cu debit semnificativ. apei este strapunsa de trunchiurile de brazi, care sunt ramasitele padurii inundate de lac.


Denumirea lacului atat in limba romana cat si in cea maghiara, provine ori de la muntele (Gyilkos – ucigas). ori de la (Paraul Rosu –Verescheu). Astfel in 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Rosii, mai tarziu a fost denumit Lacul Ucigas precum si Taul Ghilcos. Din 1936 este denumit oficial Lacul Rosu..


Circula legende in legatura cu numele lacului: facand legatura intre „ucigas” si ,,rosu” si anume:



  • Una dintre legendele populare spune ca, prabusirea muntelui s-a facut peste o turma de oi cu ciobani si caini. Timp indelungat apa lacului a fost rosie de la sangele lor.
  • alta legenda spune ca o fata de o frumusete rara pe nume Estera s-a dus la targ. Acolo s-a intalnit cu un voinic care se lua la tranta cu ursul si s-au indragostit. Flacaul a cerut-o de mireasa, dar nunta nu s-a putut face deoarece a fost luat in armata. Ducandu-se o data pe inserat la izvor sa ia apa, a fost vazuta de un talhar. Acestab a rapit-o si a fost dusa intre stancile Suhardului Mic. Fata a cerut ajutor duhului muntelui. Duhul a ascultat fata si a ajutat-o sa iasa dintre stanci.. Talharull s-a speriat si a dat cu o bata in stanci, care au inceput sa prabuseasca si au ingropat totul din vale inchizand si valea.

De fapt culoarea rosie provine de la gresia rosie tertiara, transportata de paraul Rosu, care a colorat si imprejurimile pana la lac.


Forma lacului seamana cu litera L si are doua braturi: bratul din Valea Oii avand lungimea de 900 m, iar bratul din Valea Suhardului 438 m.


Viata lacului este relativ scurta, datorita cantitatii mari de aluviuni transportata de paraurile aflente cu ocazia ploilor torentiale. (Rosu, Licas, Suhard, Oii).


In amonte de Lacul Rosu se mai afla doua bazine artificiale, prevazute cu deversor de beton avand destinatia de a impiedica colmatarea lacului cu aluviuni..


O caracteristica a lacului sunt cioturile copacilor ce acopereau odinioara coasta muntelui, strapungind apa lacului cu reflexe rosiatice. Piscurile muntilor ce coboara prapastiosi pina la malul lacului amplifica frumusetea si atractia acestei minuni a naturii. Lacul se afla la o altitudine de 983 m.


Dimensiunile acestuia sunt:


perimetrul?????????????????? – 2830 m,


suprafata ?????????????????? -114676 m2


volumul?????????????????????? – 587503 m3


adincimea????? ??????????? – 5m


adincimea maxima in aval?? -9,7m


Lacul este populat cu pastravi de munte care ating marimi deosebit de mari, avand o greutate de aproximativ 7-8 kg si 85 cm lungime).


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.