Ministerul Culturii protejeaza traditiile

Ministerul Culturii protejeaza traditiile

0 257

Traditiile, mestesugurile si basmele vor fi protejate de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), informeaza site-ul Radio Romania Cultural.


MCC va infiinta o Comisie nationala pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, potrivit Ordonantei 81/2007. Acest patrimoniu este format in principal de creatia artistica si tehnica traditionala, mestesugul traditional, cultura populara contemporana si purtatorii elementelor de cultura traditionala.


Creatia artistica si tehnica traditionala este, potrivit actului normativ, creatia interpretativa, reprezentata prin povesti, basme, ghicitori, legende, balade etc., si creatia artizanala – desene si modele decorative, obiecte, unelte, retete sau instructiuni de pregatire a unei substante chimice, material ori aliment.


?


Dansul „Calusul” – patrimoniu mondial


Este de mentionat faptul ca anul trecut, dansul romanesc „Calusul” a fost trecut de UNESCO pe Lista patrimoniului imaterial mondial.


Totodata, Comisia va avea rolul si de a alege „tezaurele umane vii”, respectiv acei creatori populari perceputi de o comunitate ca reper pentru un domeniu sau pentru o ocupatie din cadrul creatiei populare.


Creatorii populari, numiti prin ordin al ministrului Culturii, vor avea calitatea de evaluator sau formator pentru domeniul sau ocupatia in care isi desfasoara activitatea, beneficiind in acest sens de sprijin financiar si material din partea institutiilor publice cu atributii in domeniul patrimoniului cultural imaterial.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.