Controlul gripei aviare, verificat de oficialii europeni

Controlul gripei aviare, verificat de oficialii europeni

0 247


Cum anul trecut, gripa aviara si-a facut de cap in Romania, mai ales in judetul Brasov, apropierea primaverii ii aduce pe oficialii europeni in Romania pentru a verifica daca autoritatile romane si-au facut treaba in legatura cu controlul gripei aviare.


O misiune a Cabinetului Veterinar din cadrul Comisiei Europene va evalua, in perioada 5-9 februarie, masurile intreprinse de auoritatile din Romania pentru controlul gripei aviare la pasari. CE va verifica si masurile privind controlul unei alte boli a pasarilor, boala de Newcastle.


Misiunea va vizita Centrul National de lupta impotriva bolilor la animale si unul sau mai multe centre locale situate in judetele considerate zone de risc (riverane Deltei Dunarii si Marii Negre). Totodata, vor fi efectuate vizite la Laboratorul National de Referinta pentru gripa aviara si boala de Newcastle si la laboratoare judetene care efectueaza teste pentru aceste boli. Expertii vor merge si in ferme si abatoare de pasari, care vor fi inspectate pentru a se verifica atat modul de livrare al pasarilor domestice vii, cat si trasabilitatea acestora.


Recent, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor a anuntat ca a intarit masurile de supraveghere si control al pasarilor salbatice si domestice dupa aparitia unor focare de gripa aviara in Ungaria.


?


Cu ochii pe satele de pe valea Oltului


Si la Brasov, autoritatile ne asigura ca isi indeplinesc cu constiinciozitate responsabilitatile. Seful Directiei Sanitar-Veterinare din Brasov, Dorin Enache, a precizat ca sunt monitorizate toate cele 23 de localitati de pe valea Oltului, unde saptamanal sunt prelevate probe de sange de la pasarile vii din gospodariile satenilor.


Apoi, ornitologii tin sub observatie lacurile de la Rotbav si Dumbravita, pentru a depista din timp existenta de pasari bolnave si efectivele acestora.


?


?




?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.