Basescu a vorbit la Bruxelles

Basescu a vorbit la Bruxelles

0 281

Prezent la Bruxelles, cu ocazia rostirii unui discus, presedintele Traian Basescu a fost nevoit sa faca referire si la cei doi romani retinuti in Irak.


Cu toate ca s-a aratat reticent sa dea detalii in privinta celor doi cetateni romani, Basescu a declarat ca a aflat ca este vorba de doi cetateni suspectati de activitati ilegale in Irak. „Dupa ce imi termin programul aici ma voi documenta pana la cel mai mic detaliu si daca este vorba de activitati ilegale vor raspunde in fata legii, iar daca este vorba de o eroare vom vedea ce vom face”, a declarat Traian Basescu. Intrebat daca va cere sprijinul Uniuni Europene, asa cum Bulgaria a cerut sprijin pentru asistentele medicale detinute in Libia, Traian Basescu a spus ca situatia nu se compara si ca Romania are resurse pentru a rezolva acest caz.


?


In discursul prezentat in fata oificialilor europeni, seful statului a prezentat felul in care el vede rolul Romaniei in Uniunea Europeana.


Traian Basescu a subliniat ca romanii sunt un popor crestin, cu o puternica cultura europeana, dar a recunoscut ca mai e mult pana la recuperarea decalajului fata de tarile europene. El s-a marturisit preocupat de imaginea romanilor in strainatate si de faptul ca nu au acces deplin pe piata muncii in Occident. Basescu i-a asigurat pe europarlamentari ca sustine demersul revigorarii Tratatului Constitutional, un sprijin salutat de presedintele Parlamentului European, crestin-democratul german, Hans-Gert Poettering.


Presedinele Basescu i-a raspuns lui Poettering, care i-a cerut presedintelui sa continue reformele si in interiorul Uniunii, spunand ca dupa 1 ianuarie 2007 Romania nu a cazut in capcana relaxarii.


„Suntem constienti ca procesul real al integrarii noastre abia acum incepe. Este un efort pe termen lung ce trebuie facut la noi acasa, nu numai de catre institutiile statului, dar si de fiecare roman in parte”. „Integrarea noastra trebuie sa vina in primul rand din capacitatea de a genera crestere economica, din institutii eficiente, o justitie credibila, eficienta si capabila sa faca dreptate oamenilor, functionari necorupti, infrastructura la standarde europene, un mediu curat”, a mai spus Traian Basescu.


Ca garantie, presedintele a dat ca exemplu insusi sprijinul populatiei Romaniei si vointa politica a liderilor ei. Evident, insa, liderii europeni doresc sa vada si rezultatele acestei vointe politice. In primul rand, infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate la standarde europene.


?


Presedintele Basescu a mentionat si doua chestiuni privind tarile vecine unde Romania nu e chiar pe linia Uniunii Europene: Kosovo si Republica Moldova.


In ceea ce priveste Kosovo, el a spus ca Romania are rezerve fata de impunerea din afara a unei solutii si a vorbit despre importanta unei abordari unitare la nivel regional.


El a vorbit si despre perspectiva europeana a Republicii Moldova. Insa, dat fiind ca aderarea nici unei tari din fosta Uniune Sovietica nu se afla nici macar pe termen lung pe agenda Uniunii Europene, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a spus ca fiecare lucru trebuie sa vina la timpul lui.


El a adaugat ca in acest moment, prioritatea absoluta este relansarea Constitutiei Europene pentru a permite extinderea Uniunii spre tari din Balcani precum Croatia, si apoi intarirea politicii de vecinatate in care este incadrata si Republica Moldova.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.