Sistem de inregistrare a pensionarilor decedati

Sistem de inregistrare a pensionarilor decedati

0 255

Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale colaboreaza cu serviciul de evidenta a populatiei din Ministerul Administratiei si Internelor, pentru crearea unui sistem automat care sa comunice CNPAS informatii privind pensionarii care au decedat. In acest mod se urmareste eliminarea problemelor legate de ridicarea taloanelor de catre pensionari si a aglomeratiei care se creeaza la casele teritoriale de pensii, in ale caror evidente se afla acestia.


In ianuarie, CNPAS a suspendat plata a aproximativ 40.000 de pensii din cele aproximativ 520.000 platite prin banca, in cont curent sau cont de card, deoarece beneficiarii nu si-au ridicat timp de trei luni taloanele, iar casele de pensii nu au informatii daca aceste persoane mai sunt in viata sau daca mai sunt in tara.


Momentan, CNPAS a recurs la un sistem potrivit caruia daca, timp de trei luni, persoana nu isi ridica talonul si nu exista informatia ca a primit acest talon, se suspenda plata pensiei. Persoana care se trezeste in aceasta situatie va merge la casa de pensii sa isi reglementeze situatia si sa isi preia taloanele.


In prezent, sunt in plata 520.000 de pensionari, care isi primesc drepturile banesti in cont curent sau de card deschis la Banc Post si CEC, banci la care se vor alatura BCR, Banca Comerciala Carpatica si in curand si alte institutii de credit.


In fiecare luna, pensionarii primesc acasa un talon de alta culoare decat cel obisnuit, cu care ceilalti primesc si banii, pentru a sti ce bani au in cont. Daca nu se primesc aceste taloane inapoi, nu se stie daca persoana mai exista sau nu. Astfel, banii se duc in conturi pentru care este posibil sa existe procuri sau sunt stiute de altii codurile PIN pentru carduri.


CNPAS a asigurat ca in lunile urmatoare nu vor mai fi inregistrate atat de multe cazuri de blocare a platii pensiilor si nici nu va mai fi aglomeratie la casele de pensii, asa cum s-a intamplat in ianuarie, cand pensionarii au venit sa isi ridice taloanele si tichetele de calatorie cu trenul.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.