Ciobanii din Bran, speriati de normele UE

Ciobanii din Bran, speriati de normele UE

0 263

Producatorii de branza din judetul Brasov au aflat ieri de la reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov ce ii asteapta odata cu intrarea Romaniei in UE. Dupa ce li s-au prezentat succint cam ce ar trebui sa faca si ce sa schimbe, daca vor sa mai vanda branza, multi dintre ei s-au ?speriat de normele impuse de Uniunea Europeana. Termenul pana la care taranii producatori de produse lactate mai au timp sa se puna la punct, in cazul in care vor sa-si continue activitatea, este 17 iulie 2007.


Directorul DSVSA Brasov, Dorin Enache, a declarat ca, „avand in vedere noile cerinte, procentul producatorilor de branza ce vor rezista regulilor impuse va fi de 70%. Acestia vor fi obligati sa aiba spatii de colectare a laptelui si de fabricare a produselor igienizate, dotari, sa respecte normele de igiena, sa poarte echipamente de protectie si sa declare cum sunt furajate animalele. Noi va trebui sa-i ajutam sa se incadreze in aceasta perioada, respectiv pana la 17 iulie 2007”.


?


Laptele nepsteurizat scos de pe piata


?


De la 1 februarie, insa, producatorii nu mai au voie sa vanda lapte nepasteurizat in piete. Cativa dintre producatori din Bran, desi nu au inteles mare branza din ceaea ce?le-au explicat?medicii veterinari,?s-au aratat speriati de ceea ce trebuie sa faca si au declarat ca vor renunta la afacere. „UE doreste sa ne desfiinteze. Noi am invatat din tata in fiu sa facem branza, iar acum ni se impune?o alta traditie.?Nu vom putea sa indeplinim toate cerintele fara un sprijin material. Sa ne dea fonduri si atunci ne vom moderniza. Daca nu, atunci vom renunta la animale si la afacere”, si-au declarat oful cativa braneni. Totusi, branzeturile de Bran nu vor disparea de pe piata, numai ca trebuiesc indeplinite anumite conditii de productie si igiena, a asigurat Dorin Enache. „In perioda urmatoare vom merge la fiecare producator in parte si vom evelua ceea ce trebuie sa faca pentru a indeplinii cerintele impuse de UE”, a adaugat directorul DSVSA Brasov.


Pentru a evalua situatia din tara a producatorilor de branza si a produselor traditionale romanesti, dar si pentru eficentizarea implementarii normelor europene, sefii institutiile sanitar-veterinare din tara se vor intalnii in aceste zile la Paraul Rece.


?


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.