Bran, Dracula sau ce o fi, bani sa iasa !

Bran, Dracula sau ce o fi, bani sa iasa !

0 243

O regiune bogata in folclor si traditie, prietenie si ospitalitate, mit, mister si legenda. Sate ca din basme sunt raiul pacii si al linistii si o amintire a trecutului; orase medievale istorice combina arta si cultura a trei civilizatii – romana, ungara si saxona in timp ce cetatiile,bisericiile si castelele pazezc pamantul incercuit de salbaticiunea Carpatiilor,ultimul bastion pentru multe dintre plantele si animalele continentului, un paradis pentru calatorii, plimbat sau mountain bike…..


?


Situat pe drumul ce leaga Brasovul de Campulung – vechea cetate de scaun a Tarii Romanesti – Castelul Bran a fost construit pe o stanca si este strajuit de dealuri, numite „maguri” prin partea locului. In sec.XIV, castelul facea parte dintr-un complex de cetati de hotar. Prima atestare documentara a cetatii Branului o avem din 19 noiembrie 1377, (Ludovic I al Ungariei adresa o scrisoare orasului Brasov prin care ii acorda unele privilegii).


?


Brasovenii au sprijinit adesea aceasta cetate regala, la construirea careia au contribuit ei insisi, trimitand acolo mestesugari, materiale, bani. Este uimitor cata pricepere au dovedit mesterii brasoveni in imbinarea zidariei cu stancile abrubte ale Magurii Branului.


?


Din 1956 Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Din cauza ca se afla intr-o avansata stare de degradare, in anul 1987 Castelul Bran intra in restaurare. Lucrarile se incheie, in linii mari, in 1993.


?


Considerat ca fiind unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din Romania, cu functii istorice, militare si economice, Castelul Bran este cunoscut de catre turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula, fiind pe gustul turistului plecat in cautarea senzationalului si care, odata ajuns in Romania, a asociat castel (care prin infatisarea si amplasarea sa degaja un aer de mister) cu locurile pe unde a bantuit imaginarul Dracula.



Castelul Bran a fost botezat castelul lui Dracula in urma cu trei decenii, de catre turisti, in special americani, veniti in cautarea lui Dracula din filmele de groaza realizate dupa romanul lui Bram Stoker. Turistii au surprins la intrarea in Transilvania un castel care prin infatisare se asemana cu castelul descris de catre autorul irlandez. De aceea l-au si botezat Castelul lui Dracula.


?


Majoritatea turistilor, dupa ce viziteaza castelul Bran, pleaca dezamagiti ca nu l-au intalnit pe Dracula – Vampirul care suge sangele oamenilor, cunoscut din filme si asociat cu figura domnitorului roman Vlad Tepes – Dracula. Si nu-l intalnesc pentru ca vizitatorii nu fac distinctie intre o realitate istorica si o povestire la originea careia stau atat personajul din romanul lui Bram Stoker, intitulat Dracula, in care actiunea are la baza credintele populare despre strigoi si vampiri cat si legendele despre Vlad Tepes, in special acelea care-l prezinta ca pe un voievod crud. Interferenta personajului principal din romanul Dracula cu legendele despre domnitorul real Vlad Tepes – Dracula, o personalitate de referinta a istoriei romanilor, a dat nastere unui personaj imaginar cunoscut sub numele de Dracula vampirul, ca intruchipare a unui duh rau, care tulbura linistea oamenilor, ii chinuie si pe cei intrati sub stapanirea lui ii transforma in aceste forte ale raului.


?


Atentie ! Acest personaj exista doar la nivelul imaginarului si nu poate fi ilustrat intr-o expozitie muzeala asa cum este cea din Castelul Bran !

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.