Parlamentul European se intruneste in prima sedinta plenara din acest an

Parlamentul European se intruneste in prima sedinta plenara din acest an

0 259

Parlamentul European se intruneste in aceasta saptamana in sedinta plenara pentru prima data anul acesta, avand in componenta sa 53 de noi membri cu drepturi depline, ca urmare a aderarii, de la 1 ianuarie 2007, a Romaniei si Bulgariei la UE.


Agenda legislativului comunitar este una cat se poate de plina. Sesiunea plenara va debuta in dupa-masa zilei de luni cu primirea oficiala a noilor deputati europeni – 35 din partea Romaniei si 18 a Bulgariei. La ora 17,30, noii membri bulgari si romani ai Parlamentului European vor fi invitati la fotografia de familie, dupa care vor intra, pe scara de onoare, in sala in care au loc reuniunile in plen.


Presedintele PE, Josep Borrell, va primi fiecare delegatie, va saluta pe fiecare deputat in parte si va urca apoi la tribuna pentru a arbora, alaturi de celelalte drapele nationale, si pe cel roman si bulgar.


?


De marti, parlamentarii europeni vor trece efectiv la lucru, pe ordinea de zi fiind inscrisa alegerea unei noi conduceri a PE, asa cum se intampla la mijlocul fiecarui mandat de cinci ani al legislativului comunitar. In cursa pentru a-i succeda spaniolului Josep Borrell s-au inscris deja patru candidati: copresedintele grupului Verzilor europeni, Monica Frassoni, presedintele grupului eurosceptic Independenta/Democratie (ID), Jens-Peter Bonde, presedintele Stangii Unite Europene (GUE), Francis Wurtz, si, din partea grupului cel mai numeros al Parlamentului (Partidul Popular Eropean-Democratii Europeni /PPE-DE/), Hans-Gert Poettering – care este, de altfel, cotat cu cele mai mari sanse.


?


Alegerile pentru cei 14 vicepresedinti si sase chestori ai PE se vor desfasura pe parcursul zilelor de marti si miercuri.


?


La 17 ianuarie, in fata parlamentarilor europeni se va afla cancelarul german Angela Merkel, care va expune programul presedintiei germane a UE, ce a debutat la 1 ianuarie si se incheie la 30 iunie a.c. In cursul dupa-amiezei, vor fi dezbatute subiecte legate de caile ferate europene, siguranta traficului sau exporturile de arme.


?


In ultima zi a primei sesiuni plenare de anul acesta a Parlamentului, joi, se vor face noi numiri in comisii parlamentare, urmand ca presedintii acestora sa fie alesi mai tarziu, tot in cursul lunii ianuarie.


?


Independent de programul plenului, tot in decursul acestei sesiuni parlamentare se asteapta a se definitiva procedurile pentru infiintarea noului grup al PE, intitulat „Identitate, Traditie, Suveranitate” (ITS), sub conducerea lui Bruno Gollnisch, in care cei cinci eurodeputati ce apartin Partidului Romania Mare sunt membri fondatori, alaturi de parlamentari de dreapta din Franta, Belgia, Italia, Marea Britanie, Austria si Bulgaria. Cu aceasta ocazie este posibil ca la Strasbourg sa vina si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.


?


Pe parcursul sesiunii plenare de la Strasbourg, sala „Galeria de Sud” a Parlamentului European va gazdui expozitia de fotografii a agentiei Rompres intitulata „Romania contemporana”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.