Capitalismul multilateral dezvoltat

Capitalismul multilateral dezvoltat

0 302

Fost manechin in tinerete, desi posesorul unui posterior demn mai degrada de dotarea unei vaduve, premierul Tariceanu nu da doi bani pe tinuta membrilor Cabinetului sau. Bine, nu e vorba chiar de un cabinet de creatie al vreunei case de moda, dar putina eleganta a croiului nu strica, nici macar la eticheta austera a Guvernului.


Ministrul de Finante, bunaoara, face o reclama mizerabila croitorului care l-a intolit sa mearga la serviciu. Degeaba s-a chinuit omul sa imbrace decent silueta adipoasa a domnului Vladescu: Sebastian de la Finante si-a burdusit toate buzunarele cu stipendiile incasate de la privatizarea neprivatizatei CEC si s-a plimbat zile in sir pe holurile Guvernului cu hainele in neoranduiala. Ranjetele sale de satisfactie, impartasite cu junele inchiaburit Bogdan Olteanu din fruntea Parlamentului si cu contradictia onomastica botezata Decebal Traian Remes, groparul finantelor cederiste, toti colegi in Comisia de privatizare esuata a CEC, au ranit cu siguranta orgoliul breslei croitoricesti. Alesii competenti ai neamului n-a pic de respect pentru haute couture cand isi indeasa inestetic in toate despartiturile hainelor teancuri groase de bani legate cu elastic.


Desi ne-asteptam la mai mult din partea cuiva plimbat pe podiumuri si familiarizat cu munca manuitorilor de foarfece, ace si tipare de hartie, primul ministru nu pare deranjat de umflaturile nesanatoase ale buzunarelor ministrilor sai. Abia si-a desertat Vladescu din jeburi cele cateva zeci de mii de lei noi incasati din esecul privatizarii CEC, ca Tariceanu vrea iar sa-i lase bortoase buzunarele. Intre doua sedinte de Guvern in care se mai joaca cu colegii si cu nervii soferilor de-a taxa pentru prima inmatriculare, Vladescu va face parte si din comisia de privatizare a Daewoo. Alaturi i-au stat pana ieri si Berceanu de la Transporturi ori Barbu de la Ministerul Muncii, autoretrasi dupa micul perdaf incasat de la presedintele Basescu pentru postura de incompatibilitate cu serviciul pe care il presteaza in Guvern.


Au ramas Atanasiu de la AVAS, excesiv de imberbul Orasanu, fosta eminenta a Agentiei si Varujan Vsoganian, care face insa poza de populist si propune ca membrii comisiei sa nu fie stipendiati pentru prestatia in contul privatizarii Daewoo.


Opinie in contradictie cu parerea, altminteri justa, a Tariceanului, caruia i se pare absolut firesc si proletar ca orice activitate sa fie recompensata, neuitand sa deplanga salariile de mizerie pe care le au ministrii sai, „fata de sectorul privat”.


Dupa ce ne-a adus capitalismul la volanul unui Citroen, Tariceanu ne va convinge, la urmatoarea interventie televizata, despre necesitarea stergerii oricarei diferente intre cele doua sectoare, de stat si privat. Va fi greu, mai ales cu mentalitatea unor personaje precum zisul Decebal Remes, care a varat la tescherea banii din afacerea nereusita cu CEC-ul cu sentimentul curat ca i-a primit nu ca ar fi facut o isprava buna – nici n-a facut – dar cel putin n-a facut una rea. Respingand singura oferta –cea a grecilor – ramasa in picioare dupa etapele preliminare, de neacceptat din pricina cuantumului subtirel, membrii comisiei n-aveau oricum alta optiune rationala. Tara i-a premiat, va sa zica, nu pentru reusita, ci pentru nereusita, judecata mai acceptabila decat succesul.


Explicatiile scrasnite ale primului ministru, ofuscat de reprosul prezidential ca ministrii au ajuns sa aiba timp berechet sa se ocupe de privatizari, ne lamuresc asupra oranduirii binecuvantate in care traieste seful Guvernului. Capitalismul multilateral dezvoltat, in care fiecare primeste judicios, dupa munca prestata. Totul este sa primeasca, chiar si atunci cand buzunarele i se umfla nu pentru vreo prestatie buna, dar macar pentru ca s-a abtinut sa aiba una proasta.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.