De luni, cei 35 de europarlamentari romani intra in paine

De luni, cei 35 de europarlamentari romani intra in paine

0 298

De luni, 15 ianuarie, in sedinta plenara de deschidere a sesiunii Parlamentului European, cei 35 de europarlamentari romani, alaturi de cei 18 colegi bulgari, isi vor lua in primire mandatul. La ceremonie vor participa presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, precum si lideri ai partidelor politice, printre care presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.


In noua calitate, europarlamentarii romani vor avea drept de vot in comisii si sedintele plenare. Mandatul lor este de doar cinci luni, pana la 13 mai, data la care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Cu toate ca procedurile de la PE nu au permis formatiunilor politice romanesti sa retraga calitatea de euroobservator propriilor reprezentanti, Romania si Bulgaria au primit acceptul forului legislativ european sa isi inlocuiasca o parte din delegatie odata cu transformarea acestora in parlamentari.


Europarlamentarii romani sunt afiliati la grupurile politice din Parlamentul European. Cei cinci reprezentanti ai Partidului Democrat (PD) (Marian-Jean Marinescu, Monica Iacob Ridzi, Maria Petre, Radu Tarle, Roberta Anastase) si cei trei ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) (Konya Hamar Sandor, Kelemen Attila, Szabo Karoly) au ales Grupul Popular European (PPE – DE), cei sapte liberali (Ovidiu Silaghi, Adrian Cioroianu, Alexandru Mortun, Gheorghe Vergil Serbu, Mircea Cosea, Adina Valean, Tiberiu Barbuletiu) au optat pentru Grupul Aliantei Liberal-Democratilor Europeni (ALDE), social-democratii romani, in numar de 12 (Adrian Severin, Titus Corlatean, Gabriela Cretu, Cristian Dumitrescu, Dan Mihalache, Ioan Mircea Pascu, Radu Podgoreanu, Daciana Sarbu, Alexandru Athanasiu, Corina Cretu, Vasile Dancu, Adriana Ticau), merg alaturi de grupul Socialistilor Europeni (PSE), cei doi conservatori (Silvia Ciornei, Eduard Hellvig) – cu ALDE, iar cei cinci reprezentanti ai Partidului Romania Mare (PRM) (Eugen Mihaescu, Viorica Moisiuc, Petre Popeanga, Daniela Buruiana, Cristian Stanescu) vor face parte din nou infiintatul grup al partidelor nationaliste, denumit Identitate, Traditie si Suveranitate. Acestora li se alatura Ovidiu Gant, din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), care se va alatura PPE-DE. Noii europarlamentari au obtinut deja functii in cadrul grupurilor politice din care fac parte.


?


Timp de cinci luni, de la 1 ianuarie 2007 pana in luna mai, cei 35 de europarlamentari romani vor indeplini un mandat dublu. Pe de o parte vor fi parlamentari in forul legislativ intern, iar pe de alta vor reprezenta Romania in PE. Incepand cu anul 1979, o data la cinci ani au loc alegeri generale, libere si secrete pentru Parlamentul European. Ultimul scrutin a avut loc in iunie 2004 in cele 25 de state membre. Configuratia actuala a Parlamentului European a fost stabilita prin Tratatul de la Nisa, care contine prevederi referitoare la echilibrul puterii si procesul decizional in cadrul Uniunii, in contextul unei structuri cu 27 de membri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.