Petrol rusesc concurat de cel norvegian

Petrol rusesc concurat de cel norvegian

0 265

Noua “Criza a petrolului” declansata de Rusia si Belarus, acum in plina iarna, cu recatiile pe masura ale Germaniei si Comunitatii europene, repune pe tapet necesitatea unei strategii speciale a europenilor in domeniu. Pana la acel moment va aducem o informatie de ultima ora – un sfert din rezervele mondiale de petrol si gaze, sunt descoperite langa coastele Norvegiei!


Conform studiilor efectuate cu ajutorul satelitilor, un sfert din ?rezerva mondiala de petrol si gaze se afla langa tarmurile Norvegiei, sub apele inghetate ale Marii Barents. Dupa cum relateaza „Der Spiegel”, pe Insula Melkoya, la 600 de kilometri de Cercul Polar, o echipa de 2.500 de specialisti lucreaza in mare viteza la asamblarea statiei de lichefiere care va salva europenii de dependenta energetica fata de gazul rusesc.


Construirea unei conducte pana in centrul continentului a fost considerata mult prea costisitoare, intrucat lungimea totala ar trebui sa depaseasca 3.000 de kilometri. Solutia tehnica gasita de specialisti a fost construirea unei statii de lichefiere a gazului natural, iar acesta, odata imbuteliat, va fi transportat cu ajutorul vaselor maritime.


Metoda a fost initial folosita de statul Qatar, prima tara care a exportat gaz natural lichefiat (numit pe scurt LNG), dar acum si alte state, precum Algeria, Indonezia si Malaysia, s-au declarat interesate de noua tehnologie.


Pana la scandalul ruso-ucrainean, urmat imediat de conflictul dintre Rusia si Belarus, pe tema gazului de la Gazprom, UE acorda prea putina atentie acestor investitii, relateaza „Der Spiegel”. Acum insa, in plina criza, finantele europene (cca. 500 de milioane de euro) accelereaza lucrarile din Norvegia, care, se pare ca ?vor fi gata in anul 2010.


?


Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.