Sindicalistii de la Tractorul si Rulmentul se lupta pentru plati compensatorii

Sindicalistii de la Tractorul si Rulmentul se lupta pentru plati compensatorii

0 267

Potrivit secretarului general al Blocului National Sindical (BNS), Matei Bratianu, in aceasta luna, liderii sindicali de la Tractorul si Rulmentul se vor stradui sa stabileasca o serie de masuri de protectie sociala pentru salariatii care isi vor pierde locul de munca.


Sindicalistii cer anularea ordonantei de urgenta – care prevede acordarea platilor compensatorii doar pina la reangajare – sau obligarea angajatorului de a asigura locul de munca pentru minimum doi ani, perioada in care, pina acum, disponibilizatii primeau platile compensatorii chiar daca se reangajau.


Sindicalistii celor doua uzine urmeaza sa se intalneasca marti cu parlamentarii de Brasov, pentru a le cere acordarea protectiei sociale pentru cei disponibilizati.


Cele doua fabrici ar urma sa fie privatizate pe module viabile, pina la sfirsitul lunii februarie, timp in care toti cei 2.000 de angajati de la Tractorul si 3.000 de la Rulmentul isi vor pierde locul de munca, urmind ca noii proprietari sa reincadreze o parte dintre ei. Sindicalistii vor ca angajatorii sa le asigure celor pe care ii recheama la fabrica, un loc de munca pentru minimum doi ani. „Daca angajatorul nu asigura aceasta protectie, il poate concedia dupa o luna sau doua, iar persoana respectiva pierde si plata compensatorie, pierde si salariul si astfel nimeni nu va vrea sa se intoarca la munca decit dupa doi ani, cind expira aceasta plata”, a explicat Bratianu.


?


La Tractorul lucreaza in prezent aproximativ 2.000 de angajati. Potrivit autoritatilor, programul de restructurare la Tractorul Brasov are ca obiectiv eficientizarea activitatii si diminuarea pierderilor intreprinderii. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a aprobat un nou plan de restructurare a companiei Tractorul, pentru a asigura protectia sociala a salariatilor, si intentioneaza sa privatizeze uzina prin vinzarea modulelor viabile. AVAS a aprobat un nou plan de restructurare a companiei Tractorul, pentru a asigura protectia sociala a salariatilor.


O strategie similara va fi aplicata si in cazul Rulmentul, cea mai mare parte a salariatilor firmei urmind sa beneficieze de plati compensatorii. „Banii vor fi incasati numai de salariatii carora noii proprietari ai fluxurilor de productie nu le vor putea oferi locuri de munca”, spunea presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Potrivit lui Atanasiu, licitatiile pentru Tractorul si Rulmentul vor avea loc la sfirsitul lunii februarie – inceputul lunii martie 2007. „Foarte multi investitori romani si straini, inclusiv dintre cei mai vechi, vor sa cumpere activul (firmei Rulmentul, n.r.), insa fara datorii. De aceea, cea mai buna solutie este privatizarea pe un singur flux, iar restul activelor vor fi licitate independent”, preciza Atanasiu.


Pentru activele Tractorul, AVAS a primit mai multe scrisori de interes, de la Mahindra&Mahindra, Interagro, Atlassib, Serviciile Comerciale Romane (SCR) si Doosan. Un alt potential investitor este unul dintre furnizorii de subansamble pentru Automobile Dacia, firma intentionind sa cumpere sectoarele calde ale uzinei de la Brasov si sectia de fonta. AVAS a suspendat, in luna mai, negocierile cu firma Mahindra&Mahindra pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni al SC Tractorul. Firma indiana este interesata, in prezent, sa preia doar o parte dintre modulele functionale ale uzinei, respectiv fluxul principal de productie.

Cealalta companie importanta din Brasov, Rulmentul, a inregistrat in primele noua luni pierderi de 32,3 milioane lei, de aproape trei ori mai mari decit nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 11,2 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 8,5%, in primele noua luni, comparativ cu perioada similara a anului precedent, la 87,6 milioane lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.