Turisti, gata cu fumurile in Europa !

Turisti, gata cu fumurile in Europa !

0 260

Dupa ce Irlanda, Italia, Malta, Norvegia, Suedia si Scotia au interzis deja fumatul in baruri si restaurante, iar Anglia o va face in cursul acestui an, de la 1 ianuarie si Belgia a extins aplicarea interdictiei de a fuma in spatiile publice din hoteluri si restaurante. Astfel, clientii restaurantelor nu vor mai putea fuma decat in incaperi inchise special amenajate, unde nu li se va servi nimic de mancare. De asemenea, pretul unui pachet de tigari a crescut cu 0,50 euro, cel mai ieftin pachet costand acum 4,50 euro. Belgia se ?alatura astfel celorlalte tari europene care au restrictionat fumatul in locurile publice.


?


Astfel, inspectorii Serviciului federal de sanatate publica si ai Agentiei federale pentru securitate in sectorul alimentar au inceput deja controalele pentru a verifica daca legea este respectata.


?


Peste 80 de inspectori au fost alocati de cele doua institutii sa efectueze controalele mentionate. Se estimeaza ca vor fi efectuate circa 25.000 de controale in sectorul hotelier si restaurante, din care mai bine de jumatate in primele trei luni ale anului.


?


La prima abatere, patronul societatii unde se constata ca se fumeaza nu va fi sanctionat, ci i se vor aduce la cunostinta prevederile legii, insa in caz de recidiva, amenzile ce pot fi aplicate se inscriu intre limitele de 150 si 1650 euro.


?


Potrivit statisticilor oficiale, numarul de fumatori inraiti in Belgia a ramas constant in 2006, respectiv circa 29% din populatie, insa cifra este in scadere cu 10 procente fata de perioada 2003-2004, cand fumatorii care fumau peste 20 de tigarete pe zi era de 39 procente.


?


Pe de alta parte, intr-un studiu efectuat in ultimul trimestru al anului trecut se arata ca, peste 70 la suta dintre belgieni sunt de acord ca in restaurante sa nu se fumeze, iar 56 % dintre fumatorii care doresc sa renunte la acest viciu se pronunta in favoarea restaurantelor fara tutun. Insa interdictia de a fuma la locul de munca, prevedere care este deja in vigoare in Belgia de mai bine de un an, are si mai multi adepti, respectiv 83 la suta dintre persoanele intervievate.


?


La intrebarea care este cea mi buna metoda pentru a descuraja fumatul, 19 % dintre participantii la studiu spun ca interdictia de vanzare de tigari tinerilor sub 16 ani, 18 %-cresterea preturilor la tigarete, 14 % considera eficace interdictia de a fuma la serviciu, 12 %-difuzarea regulata a spoturilor contra tabagismului si a efectelor sale asupra sanatatii.


?


Fumatul era interzis in Belgia in toate locurile publice inchise de la 1 ianuarie 2006, cu exceptia restaurantelor si cafenelelor.


?


In Franta, fumatul va fi intezis in locurile publice incepand de la 1 februarie 2007 si incepand cu 1 ianuarie 2008 in baruri, restaurante si discoteci.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.