Cartea Verde – ramane si in 2007

Cartea Verde – ramane si in 2007

0 274

Romanii, odata cu aderarea la CE, ?sperau ca vor scapa de Cartea verde. Nu! Nu va fi asa. ?Din cauza faptului ca birourile asiguratorilor de autovehicule din Marea Britanie si Italia nu au semnat Acordul Multilateral de Garantare (AMG) pentru Romania si Bulgaria, cetatenii romani care vor calatori in spatiul Uniunii Europene (UE) sunt obligati sa prezinte la granita dovada asigurarii autovehiculului, asa numitul document – Carte Verde. Este o informatie care a fost pusa la dispozitia ?publicului, cu cateva zile in urma, de ?presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), Liviu Stoicescu, reluata de Rompres.
Pentru a putea fi ratificat, AMG are nevoie de semnaturile tuturor birourilor asiguratorilor din statele membre ale UE. Birourile din cele doua tari nu au dat nici un fel de motivatie reala a refuzului ratificarii Acordului, oferind doar motive de ordin social.
Legea europeana spune ca, de la data ratificarii AMG pentru autovehiculele care stationeaza in mod obisnuit intr-un stat membru, placutele de inmatriculare vor atesta ca biroul national din statul respectiv este garant al platii despagubirii catre persoana prejudiciata intr-un accident de autovehicul.
Pana la data ratificarii AMG, dovada existentei asigurarii o constituie documentul Carte Verde. De aceea, la trecerea frontierei de stat a Romaniei, proprietarii sau utilizatorii autovehiculelor inmatriculate ori inregistrate in Romania au obligatia sa prezinte documentul Carte Verde.


Este un “dar” european pentru 2007, unul din cele care vor pica pe capul romanului odata cu aderarea si mai ales cu integrarea in UE.


?


Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.