Puteti vizita in continuare Republica Moldova fara viza si dupa 2007

Puteti vizita in continuare Republica Moldova fara viza si dupa 2007

0 329

„Se introduc vize pentru cetatenii Republicii Moldova, dar, cu acordul Comisiei Europene, cetatenii moldoveni vor beneficia de cele mai largi facilitati din partea Romaniei”, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. El a arata ca principiile pe baza carora au fost conduse negocierile au avut in vedere stabilirea unui regim de calatorii simplu si flexibil, de tip asimetric, astfel incat cetatenii Republicii Moldova sa poata calatori pe baza unei vize acordate in regim de gratuitate, iar romanii sa calatoreasca fara vize.


?


Se va mentine regimul de calatorii fara vize pentru detinatorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu pentru o perioada de pana la 90 de zile, iar pentru cei aflati la post si membrii familiilor lor, pentru intreaga perioada a misiunii titularilor.


?


Cetatenii romani sunt scutiti de la obligativitatea detinerii de vize pentru calatorii in Moldova de pana la 90 de zile in decurs de 6 luni de la data primei intrari. De asemenea, sunt scutiti de viza cetatenii moldoveni, membri ai echipajelor aeronavelor, navelor fluviale si maritime, pe baza legitimatiei de zbor sau a carnetelor de marinar si a evidentelor din jurnalul de bord.


?


Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei vor acorda vize cu multiple intrari, in regim de valabilitate de pana la 1 an, lucratorilor echipelor cailor ferate, conducatorilor auto care efectueaza curse regulate de autobuz si transport de marfuri, persoanelor care calatoresc in baza unor acorduri bilaterale valabile in domeniile stiintei, tehnicii, invatamantului, culturii, artei, religiei si sportului. De asemenea, si pentru posesori ai unor documente doveditoare ale dreptului de proprietate sau al altor drepturi reale asupra unor imobile situate pe teritoriul Romaniei, sau posesori ai unor documente din care sa reiasa posibilitatea de obtinere a unor asemenea drepturi pe cale succesorala. Acelasi regim de acordare a vizelor se aplica si pentru pensionari, pentru jurnalisti, pentru cetatenii care doresc sa iti viziteze rudele apropiate aflate in mod legal pe teritoriul Romaniei sau care doresc sa viziteze mormintele rudelor apropiate (orice ruda pana la gradul IV, inclusiv prin adoptie sau afinitate).


?


Cetatenii moldoveni care sunt oameni de afaceri care detin investitii in Romania li se acorda vize cu multiple intrari cu termen de valabilitate de pana la 5 ani.


?


Vizele in regim de urgenta (24 de ore) se acorda pentru vizitarea membrilor de familie sau rudelor apropiate grav bolnave, pentru vizitarea persoanelor care necesita asistenta medicala de urgenta sau a persoanelor cu boli grave. Se acorda pentru participarea la inmormantarea unui membru de familie sau a unei rude apropiate, pentru vizitarea mormintelor rudelor, pentru calatorii in scopul repatrierii? persoanelor decedate. Acest regim de urgenta se aplica si vizelor pentru membrii si personalul de deservire al echipelor de salvare (in cazuri de catastrofe sau situatii exceptionale). De asemenea, pentru calatorii in scopul participarii la programe destinate copiilor si tineretului precum si la competitii sportive? desfasurate sub egida Comitetului Olimpic International, a Comitetului International Paraolimpic, a federatiilor sau asociatiilor sportive nationale si internationale, a comitetelor paraolimpice nationale. De asemenea, pentru membrii delegatiilor oficiale sau insotitorii acreditati ai acestora, ce urmeaza sa ia parte la negocieri, consultari, convorbiri sau seminarii la nivelul organismelor administratiei de stat centrale si locale, al unor organizatii internationale, al institutiilor de invatamant acreditate sau al unor companii de relevanta economica si financiara. Asemenea, pentru persoanele citate in vederea participarii la sedinte judiciare pe teritoriul Romaniei, fiind in posesia citatiei sau a unui alt document doveditor.


?


In general, acordarea vizelor se face in regim de celeritate. In cazul vizelor acordate in regim de gratuitate de catre partea roman, suportarea contravalorii colantelor de viza se face din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.