PD si PNL Brasov isi disputa locatia Spitalul Universitar

PD si PNL Brasov isi disputa locatia Spitalul Universitar

0 280

Consiliul Judetean Brasov a decis in aceasta saptamana vanzarea a doua unitati spitalicesti, respectiv spitalul „Marzescu” si a celui de Neurologie. Scopul declarative al demersului CJ este acela de a aduna mai multe fonduri pentru a construi un Spital Universitar la Harman. Numai ca acest obiectiv, necesar Brasovului, se poticneste de… dispute politice. Asta, deoarece unul din partenerii proiectului, respectiv Primaria Brasov, prin intermediul primarului Scripcaru, doreste realizarea acestui proiect in municipiul Brasov.


Constructia spitalului in municipiu nu este tocmai pe placul sefului Casei de Asigurari de Sanatate Brasov, dr. Paul Becheanu. Acesta sustine: „Declarativ, toata lumea politica doreste constructia spitalului. Dar dupa ce am facut o sesizare la Ministerul Sanatatii, pe 1 iunie anul acesta, echipa de experti venita de la Bucuresti sustine ca pentru constructia acestui spital sunt necesare 12,5 hectare. Ori acest lucru este mult mai plauzibil la Harman – localitatea aflata la nici cinci kilometri de Brasov – decat in municipiu”.


?


?


Spital nou contra spitale vechi


Presedintele liberal al Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a sustinut intr-o conferinta de presa anterior sedintei CJ, motivele care l-au determinat sa recurga la solutia vanzarii spitalului Marzescu si a celui de Neurologie pentru a construi o noua unitate sanitara la Harman.


„Este clar ca judetul Brasov are nevoie de un spital modern care sa corespunda normelor europene. Am sperat ca vom primi bani de la Ministerul de Resort, dar se pare ca aceste fonduri vor intarzia. Singura noastra solutie, pentru a putea sa deschidem macar partial noul spital pana la incheierea mandatului actual este sa obtinem fonduri acum. Nu puteam sa construim spitalul pe locatia de la Marzescu, pentru ca nu aveam banii necesari. Este o solutie de compromise”!. Cancescu a explicat de ce forul pe care il conduce a optat pentru locatia de la Harman: „Am redus astfel costurile, pentru ca suprafata ne-a fost pusa la dispozitie gratuit de primaria din aceasta localitate care doreste sa intre partenera in acest proiect. In plus, si in alte tari europene spitalele clinice universitare nu sunt plasate in centrul oraselor ci la periferie, iar Harmanul in curand va deveni o suburbie a Brasovului, pentru care se va crea o linie speciala de transport in comun”. El mai spune ca nu este vorba de un spital de urgenta, pentru ca acest rol il va juca in continuare Spitalul Judetean „La Harman se va merge doar cu programare”, a mai precizat Cancescu. Interesant este faptul ca seful administratiei judetene il considera pe consilierul judetean UDMR, Marko Gabor, ex vicepresedinte al institutiei, „specialist in evaluari de terenuri”, si care l-ar fi asigurat ca valoarea pe piata a spitalului Marzescu „este de 40 de milioane de euro”, bani ce ar acoperi o mare parte din costurile investitiei de la Harman. Cancescu spera ca noul proprietar nu va decide demolarea imobilelor, ci doar va dori sa le modernizeze. El spune ca acestea nu fac parte din lista monumentelor istorice, desi reprezentati ai PD sustin ca cel putin spitalul Marzescu face parte din aceasta categorie. Totusi, Cancescu ii asigura pe contestatari ca „tranzactia va fi extrem de transparenta si va fi monitorizata de o comisie alcatuita din reprezentantii tuturor partidelor.


Singurele conditii pe care le vom pune la licitatie vor fi ca viitorii cumparatori sa acorde cel mai mare pret si sa se permita unitatii medicale sa mai functioneze acolo inca doi ani, astfel incat sa avem timp sa construim spitalul de la Harman”.


In replica, deputatul PD, Dumitru Puchianu, a afirmat intr-o conferinta de presa, ca un spital clinic universitar este necesar, dar ca trebuie gasita o forma mai accesibila iar costurile investitiei mai reduse: „Numai asigurarea infrastructurii in zona Harman costa aproape 30% din investitie. Nu trebuie sa construim la Harman doar pe o ambitie politica sau pe un inters al unora”.


La randul sau, liderul PD Brasov, primarul George Scripcaru a declarat ca oricum in municipiul Brasov se va face „un spital regional” cu finantare guvernamentala, pentru care a gasit o locatie la una din iesirile din Brasov.


?


Marius OLA


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.