LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 269

Buna seara lucrurilor de pe-aici – Antonio Lobo Antunes


Antunes este un fost medic psihiatru, care a deturnat traditia medicala a familiei in favoarea scrisului. Fericita alegere, am putea spune, care a imbogatit patrimoniul literelor portugheze cu cateva creatii remarcabile, a caror originalitate le-a facut sa intre deja in zestrea culturala universala. Fostul locotenent din timpul razboiului colonial din Africa, unde s-a gasit pe frontul angolez in tripla calitate de ostas, chirurg si psihiatru, a convertit experienta traumatica acumulata in transeele albe ale paturilor de spital in romane naucitoare despre fragilitatea existentei si granita subtire ce separa normalul de maladiv.


„Buna seara lucrurilor de pe-aici” este un salut adresat unei lumi noi, imposibil de comprimat intr-o singura impresie dominanta, cum este viata agitata si sfartecata de confuzii a Africii coloniale. Cei patru eroi ai cartii sunt agenti secreti portughezi trimisi pe continentul african sa restabileasca maretia de odinoara a imperiului si monopolul portughez asupra traficului de diamante. Cel putin asa arata pe hartie misiunea lor; la fata locului, pe pamantul rosu al Angolei, timpul se masoara in alte dimensiuni. Operatia programata pentru cateva zilei se dilata la durata unei vieti, care seamana tot mai tare cu un exil fantast, in decorul african exotic si primejdios, la hotarele caruia pandeste intotdeauna cosmarul si moartea. Fara iscusinta lui Antunes, povestea ar fi ramas relatarea unei aventuri pe urmele pietrelor pretioase. Sub pana scriitorului, naratiunea devine insa expresia cautarii celei mai pretioase pietre pe care natura umana a slefuit-o vreodata: propria identitate. Dar pentru a ajunge acolo, trebuie neaparat sa cobori in infern.


 


Initiatul – Robert Finn


Combinatia de roman politist si thriller ocult a fost definitiv impusa gustului modern de Dan Brown si al sau „Codul lui da Vinci”, la copierea caruia autorul pare a-i fi condamnat pe toti romancierii ce se aventureaza in acest gen. Desi Brown este supus al Reginei, controversatul sau roman isi deruleaza actiunea in principal in decor parizian, cu scurte escapade in Regatul Marii Britanii. Robert Finn si-a propus probabil sa indrepte acest neajuns si plaseaza aventurile cartii sale in neguroasa Londra, de unde povestea va iradia in peisajele imaginare si exotice ale Chinei stravechi. Romanul debuteaza abrupt cu comiterea unei spargeri; politistii ajunsi la fata locului descopera contrariati cadavrele spargatorilor. Un singur obiect lipseste – o amuleta din platina, creditata de credintele mitologice chineze a detine secretele tineretii vesnice si renasterii fizice. Angajatul unei firme de asigurari si o experta in antichitati orientale fac concurenta politiei in descoperirea adevarului de nemarturisit pe care posesorii lui incearca sa-l ascunda sub un maldar de cavadre.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.