10 Decembrie – Ziua Internationala a Drepturilor Omului

10 Decembrie – Ziua Internationala a Drepturilor Omului

0 284

In data de 10 Decembrie, oamenii si tarile din intreaga lume comemoreaza adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului din anul 1948. In aceasta zi oamenii din intreaga lume isi amintesc de ororile comise impotriva drepturilor omului in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Documentul din 1948 este unul dintre primele realizari ale Natiunilor Unite si constituie o baza filosofica pentru multe initiative internationale., fiind un standard comun pentru toate popoarele si toate natiunile, datoare sa promoveze respectul pentru dreptate si libertate.

Egalitatea intre femei si barbati – obiectivul Consiliului Europei
Ziua Internationala a Drepturilor Omului reprezinta un moment in care, cu totii, trebuie sa realizam ca dezvoltarea durabila si echilibrata a umanitatii, pacea si respectul fata de semeni, indiferent de religie, rasa, gen, nu vor fi posibile de realizat fara respectarea si apararea drepturilor omului. Carta Natiunilor Unite inscrie in insusi preambulul sau increderea in drepturile fundamentale ale omului, iar Declaratia Universala a Drepturilor Omului se opune discriminarii de orice fel.
Drepturile omului reprezinta o problema vasta si complexa, iar unul din principiile fundamentale subsumate acestuia este egalitatea de sanse intre femei si barbati. Parcursul istoric al acestui principiu este unul indelungat, iar reperele cronologice in activitatea organismelor internationale, dar si din tara noastra, sunt numeroase, confirmand importanta acestora. Promovarea egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati este un obiectiv important al Consiliului Europei.


Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.