Ce trebuie sa faca un fermier pentru a beneficia de fondurile derulate...

Ce trebuie sa faca un fermier pentru a beneficia de fondurile derulate prin APIA?

0 274

Din 2007, Romania va primi de la Uniunea Europeana circa 440 de milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru platile directe pe suprafata acordate producatorilor agricoli pe baza sistemului de inregistrare, identificare si control al exploatatiilor agricole eligibile, cu o suprafata de peste 1 ha si cu parcele de peste 0,3 ha. La aceasta suma se mai adauga inca 450 milioane euro, bani proveniti de la bugetul de stat.


?


Banii care vin de la bugetul UE vor trebui alocati pentru inceput de la bugetul national si dupa verificari, daca procedurile au fost corespunzatoare, UE va deconta intreaga suma la sfarsitul anului.


Au fost si tari care au avut probleme din aceasta cauza si nu au primit inapoi toate sumele cheltuite de la bugetul de stat. Grecia este una dintre ele, pentru ca nu a avut controlul foarte bine pus la punct. Aceasta s-a confruntat cu conflicte de interese si nu toate sumele atribuite din bugetul national au fost returnate.


?


Romania va derula aceste fonduri prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Conducerea APIA considera ca plata pe suprafata de teren nu va crea mari probleme Romaniei, riscul privind ilegalitatile fiind mai scazut datorita formei alese de UE pentru platile directe.


Platile directe care vor fi efectuate din 2007 nu se adreseaza proprietarului, ci celui care exploateaza terenul – fermierului. Aceste plati directe pe suprafata vor exista timp de trei ani, pana in 2009, iar la cererea statului membru vor putea fi prelungite inca doi ani.


?


Pentru ca un fermier sa primeasca plati directe pe suprafata incepand din 2007 trebuie sa urmeze cativa pasi:


• Se inregistreaza in Registrul Fermelor. La Centrul local APIA la care este arondata comuna primeste o cerere de inscriere in Registrul Fermelor pe care o completeaza. Acte necesare: buletinul de identitate/cartea de identitate


• Participa la campania de identificare a parcelelor agricole „Gaseste-ti parcela”, care se desfasoara in fiecare comuna:


???????? primeste cererea cu care s-a inscris in Registrul Fermelor;


???????? identifica parcelele agricole pe care le utilizeaza pe ortofotoplanurile A0 aferente comunei;


???????? completeaza cererea de inscriere in Registrul Fermelor cu numarul/numerele de identificare a blocurilor fizice in care se gasesc parcelele pe care le utilizeaza, pentru ca aceste date sa fie introduse de angajatii APIA in baza de date a Registrului fermelor.


• In 2007, pana cel tarziu la data de 15 mai, va completa si depune o cerere de plata directa pe suprafata. Acest formular va fi tiparit de APIA si va fi disponibil pentru toti fermierii la Centrele locale ale APIA din toata tara. In aceasta cerere fermierul trebuie:


???????? sa declare absolut toate parcelele pe care le are in folosinta (atat pe cele eligibile, de peste 0,3 ha, cat si pe cele neeligibile, mai mici de 0,3 ha);


???????? sa mentioneze numarul sau de inregistrare in Registrul Fermelor;


???????? sa indice suprafata si localizarea exacta a tuturor parcelelor agricole pe care le utilizeaza (numerele de identificare a blocurilor fizice in care se afla parcelele agricole pe care le utilizeaza i-au fost aduse la cunostinta in campania de identificare a parcelelor agricole „Gaseste-ti parcela”)


• Pentru a obtine plati directe, fermierul trebuie:


???????? sa utilizeze cel putin 1 ha teren agricol format din parcele de cel putin 0,3 ha. Platile se fac numai pentru parcelele eligibile;


???????? sa depuna o cerere de plata directa pe suprafata (cerere de sprijin)


???????? sa mentina absolut toate suprafetele agricole pe care le are in folosinta in bune conditii agricole si de mediu (definite prin Ordinul nr. 446/737 din 2006 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si gospodaririi apelor, publicat in Monitorul Oficial nr. 635/24 iulie 2006):



  1. Protejarea solului impotriva eroziunii prin excluderea totala a cultivarii plantelor prasitoare pe terenurile arabile cu panta mai mare de 12%;

  2. Asigurarea unui nivel minim de intretinere a solului prin evitarea fixarii vegetatiei nedorite pe terenurile arabile – distrugerea buruienilor si a ierburilor invazive neculturale;

  3. ?Protejarea pajistilor permanente prin mentinerea suprafetei acoperite cu pajisti permanente existente la nivel national corespunzator datei de 1 ianuarie 2007.

???????? sa se supuna tuturor controalelor care se vor aplica asupra datelor pe care le va inscrie in cererea de plata directa pe suprafata din 2007.


?


Campaniile de inregistrare a fermelor in Registrul fermelor si de identificare a parcelelor agricole reprezinta etape de pregatire menite sa ii ajute pe fermieri, etape pe parcursul carora nu li se cer dovezi cu privire la corectitudinea declaratiilor facute, pentru ca scopul este acela de ale oferi fermierilor informatiile si datele necesare, de a le facilita accesul la fonduri in 2007 si de a-i scuti de neplacerile unor eventuale nereguli.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.