In 2007, gaze mai scumpe cu 10%

In 2007, gaze mai scumpe cu 10%

0 297

La putin timp dupa ce problema energetica a Romaniei a fost in centrul atentiei autoritatilor romane, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale anunta, pentru anul viitor, o posibila crestere a tarifului la gazele naturale furnizate populatiei, in medie, cu 10 procente. Asta dupa ce premierul Tariceanu spunea ca gazele nu se vor mai scumpi pana la sfarsitul lui 2008. O declaratie cam optimista, ce-i drept.


Recent, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat elaborarea strategiei energetice la nivel national. Presedintele Traian Basescu a cerut infiintarea unei comisii care sa gaseasca o solutie pentru ca micii consumatori individuali sa nu mai fie afectati de majorarile de pret la gazele naturale.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a propus infiintarea unui fond social la care sa participe marile companii privatizate din domeniul energetic, fond prin care ar urma sa fie subventionate partial cresterile de tarife.


ANRGN a lansat, impreuna cu Ministerul Economiei, in dezbatere publica un calendar pentru majorarea preturilor gazelor din productia interna pentru anul viitor.


Autoritatile cred ca preturile nu vor creste insa in primele trei luni ale anului. Recenta scumpire a gazelor naturale, cu 8,5 % de la inceputul lunii noiembrie, a determinat majorari de preturi in lant atat la produse alimentare de baza, cum ar fi laptele sau uleiul, cat si la energia electrica. Incepand de la 1 decembrie, populatia plateste cu aproape 5% mai mult si pentru electricitatea consumata.


?


Autoritatea din domeniul gazelor naturale recomanda ca pretul gazelor din productia interna sa fie mentinut la nivelul actual de 145 de dolari pe mia de metri cubi si in primul trimestru al anului viitor.


Din luna martie insa, pretul gazelor va creste treptat la fiecare 3 luni, pentru ca Romania sa isi respecte promisiunea fata de Uniunea Europeana. Mia de metri cubi de gaz va costa 170 de dolari la sfarsitul anului viitor – ceea ce inseamna facturi mai mari cu intre 8 si 12%. ANRGN se asteapta la o crestere de pana la 25 de dolari pe mia de metri cubi.


Cel mai important factor care ar putea sa afecteze negativ aceasta prognoza ar fi o evolutie defavorabila a pretului petrolului care va afecta si pretul de import.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.