Altfel de Cronica a Zilei Nationale

Altfel de Cronica a Zilei Nationale

0 266

Ziua nationala, incepe intotdeauna inainte de 1 decembrie.


Nu ne referim la pregatiri ci la acele “sedinte oficioase”, in care politicienii, conform algoritmului ne fac declaratii si ne dau mesaje.


In acest an, ultimul trait de romani in afara “structurilor civilizate ale Europei”, de la Sedinta festiva a Parlamentului, ?nu au lipsit incidentele.


Un prim incident: al doilea om in stat, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu,? in loc sa-i dea cuvantul primului om in stat… si-a tinut propriul discurs.


Asa numita “ciorba de limba de …lemn” dupa unii, “sarmalute parlamentare vorbite” dupa altii, in realitate ocazia cu care fiecare si-a facut numarul, evident in aplauzele Grupului Parlamentar de care apartine, amintindu-ne de “contemporanii Caragiale si Eminescu”, a fost intrerupta de un al doilea ?incident: senatorul UDMR Sogor Csaba, ignorand total locul si ziua festiva, a facut declaratii politice in sustinerea cauzei autonomiei maghiare. Acesta a tinut sa ne transmita din amintirile sale din perioada – “pe cand nu s-a nascut” parafrazand un poet genial, adica din 1952 , el fiind nascut in 1964, cand minoritatea pe care o reprezinta ar fi… “primit dreptul de a se constitui intr-o Regiune autonoma in Romania” !. Cu toate “interventiile” salii si a presedintelui de sedinta, Csaba si-a facut numarul pana la capat, nerenuntand la discursul sau “omagial”.


?


Parada de la …sosea!


Presedintele Traian? Basescu a vrut sa ne arate, ca tocmai in mandatul sau, atat de iubit de popor – in sondaje, face o cotitura in viata politica romaneasca si a ordonat o parada militara, cea mai grandioasa din ultimii 20 ani. Aceasta a fost egalata doar de “parada” de trupe si tehnica militara, scoasa pe strazi? in toata tara in decembrie 1989.


Bineinteles ca amicul sau, Frunzaverde (cel ce facu rocada cu liberalul Atanasiu) era cel mai nimerit sa stea langa el la eveniment si nu vreun liberal rebel si schiop, anti(Partid)Democrat. Si plecand de aici, s-a ordonat cum sa arate “protocolul” festiv.


Multi s-au mirat de ce nu este omul nr. 2 din stat (N. Vacaroiu) langa presedinte? Ce cauta Adrian Nastase “anticul” dusman al marelui Traian?


S-a ajuns la o “reconciliere nationala”?


In primul rand, unde e Tariceanu (care, cu toata operatia poate sa stea macar in picioare), unde sunt sefii de partide, unde sunt ceilalti reprezentanti alesi?


Unde e algoritmul? … etc. etc.


Toate cautarile, analizele si presupunerile, nu au reusit sa ne clarifice misterul.


Poate ca in cadrul protocolului “personalitatile” au fost asezate pe pozitii in care s-a tinut cont de “statele de plata”, asta pentru ca intr-o zona erau ex presedinti, in alta ex premieri si s-au vazut si alte zone cu multi ex. Da nu am avut decat doi ex presedinti, pe ceilalti ori i-am impuscat, ori au murit.


Pentru ca intr-o zona, Iliescu facea companie lui Constantinescu. Ei da, poate ca asa se explica prezenta lui Nastase langa Vacaroiu, in primul rand, adica la vedere. Dar daca ar fi asa, atunci, langa el ar fi trebuit sa fie si Petre Roman (era in alte parte, mult in …spate), Theodor Stolojan, Mugur Isarescu, Victor Ciorbea, Radu Vasile chiar si …Eugen Bejeneriu (omul lui Nastase sau Elena Udrea?). Nu, nu este asa. Poate ca vom afla de ce acestia nu au fost invitati si asezati in fata, sau de ce daca au fost, ?au refuzat si au preferat sa nu fie in compania lui Basescu, ori o fi prea tarziu si nu mai inereseaza pe nimeni.


Trebuie sa remarcam prezenta “in corpore” a liderilor platformisti liberali (?) care “il escortau” pe Basescu zambitori, cu gandul la victoria asupra Cartelului Tariceanu-Patriciu.


?


Traditie si sarmale …putine!


Daca in fiecare an avem aceeasi surpriza adica nu ajung sarmalele, anul acesta am mai avut una. Saracii, (nu cu duhul si nici cu banul) de la UDMR, au “confundat”, la Cluj-Napoca, banda de la coroane. In obraznicia si bataia de joc cunoscuta a liderilor de doi forinti, au depus in cadrul ceremoniilor, o coroana cu esarfa alba (pentru morti), nu una tricolora, omagiala, specifica unor astfel de ceremonii. Iata inca o mizerie care vine sa confirme nivelul asa zis european al acestor lideri.


Dupa principiul ca … daca nu avem traditie (chiar daca avem, tinem cu tot dinadinsul sa demonstram ca noi suntem “ombligo del mundo”, asta? pentru ca nu ne mai satisface, nu e cool sa-i zici :”buricul…pamantului”), ne facem traditie.


Presedintele Basescu a dorit sa fie singurul depunator de coroane si …asa a fost. Economie? Da dar nu de bani publici, astia pot fi risipiti sau jefuiti,? ci de imagine. Ei dar asta nu e totul. Baia prezidentiala,baia de multime”, tot asa, doar singur. Presedintele Basescu, s-a urcat in mercedesul superblindat si SPP-ist asistat, a mers cativa metri, s-a dat jos si “s-a imbaiat din nou in multimea” care, uitand de Ceausescu i-a tipat “ce faci Traiane?”.


Chiar asa!


Stii ce faci Traiane?


?


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.