Bush, in favoarea eliminarii vizelor pentru esticii-europeni

Bush, in favoarea eliminarii vizelor pentru esticii-europeni

0 269

Propunerea presedintelui american de eliminare a vizelor pentru cetatenii din tari ca Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia si alti aliati a declansat un val de critici din partea analistilor in domeniul securitatii. In conditiile in care Departamentul pentru Securitate Interna (DHS) a anuntat ca nu exista nici o lista exacta a tarilor care ar putea beneficia de eliminarea vizelor, propunerea lui Bush de renuntare la restrictii pentru aliatii din Europa de Est si din Asia de Est „este cu desavarsire un lucru rau”, a comentat Janice Kephart, fost consilier in comisia care a investigat atentatele de la 11 septembrie 2001.


Cetateni din 27 de tari – majoritatea din Europa Occidentala – pot calatori in prezent in SUA pentru turism sau afaceri pana la 90 de zile fara viza. Nicio tara nu a mai fost adaugata pe lista dupa atacurile din 11 septembrie. Promisiuni pentru eliminarea vizei au fost facute, insa, si unor state ca Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Coreea de Sud.


Presedintele Bush a afirmat ca va trimite in curand o propunere Congresului de diminua restrictiile de calatorie pentru cetatenii din Europa Centrala si de Est. Opt state fost comuniste, care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, au insistat pe langa administratia de la Washington sa le includa cetatenii in programul de renuntare la vize de care beneficiaza si tarile occidentale.


?


Purtatorul de cuvant al Departamentului pentru Securitate Interna, Jarrod Agen, a declarat ca nu exista nici un calendar pentru adoptarea acestor masuri, care trebuie aprobate de Congres. Oficialul a precizat ca administratia de la Casa Alba nu este pregatita sa „ofere numele” statelor beneficiare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.