Mosul care lasa daruri in ghete

Mosul care lasa daruri in ghete

0 362

In folclorul romanesc se face distinctie intre Mos Nicolae si Mos Craciun, cele doua personaje avand chipuri si rosturi diferite. Sfintul Nicolae, in limbaj popular Sinicoara sau Mos Nicolae, este sarbatorit la 6 decembrie si a fost investit de biserica ortodoxa drept ocrotitor al familiei.
Reprezentat ca un mos cu barba alba, despre San-Nicoara se spune ca poate aduce ninsoarea doar scuturandu-si barbia de omat. Sfantul Nicolae a fost treptat desacralizat. Nu numai Mos Craciun este numit cu duiosie „mos”; Sfantul Nicolae, episcopul de Cezareea, martirul lui Iisus si savarsitorul de minuni, devine in ochii romanilor Mos Nicolae.
Obiceiul cadourilor aduse de Mos Nicolae este de data relativ recenta, fiind prezent in Romania doar in ultimul secol si mai mult la oras. Se spune ca darurile puse de Mos in ghetutele lasate de copii la geam, este un obicei copait de la tarile catolice, unde de fapt Mos Craciun este cel care pune daruri in ghete sau ciorapi anume pregatiti.
Veche sau recenta, traditia e traditie. Drept pentru care, copiii si nu numai, isi vor lustrui cuminti cizmulitele si in dimineata de 6 decembrie vor cauta nerabdatori sa vada ce a last Mos Nicolae peste nopate. Nu este exclus ca cei mai nabadaiosi sa gaseasca in loc de dulciuri si alte cadouri, un betisor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.