Fara petarde de Sarbatori

Fara petarde de Sarbatori

0 423

Cei care au obiceiul sa foloseasca petarde, pocnitori, artificii sau rachete in perioada Sarbatorilor sau cei care se indeletnicesc cu vanzarea lor vor trebui sa se abtina in acest an. Altfel risca sa plateasca amenzi serioase sau chiar sa stea nitel dupa gratii.


Aceste pedepse sunt prevazute de noua lege privind regimul materialelor explozive, nr. 406, care va intra in vigoare la data de 2 decembrie. Actul normativ interzice folosirea artificiilor cu o greutate de peste 3 grame de incarcatura de acest tip. Noua lege, care inlocuieste vechiul act normativ nr.126/1995, aduce ca element de noutate pedeapsa cu inchisoare de la trei luni la un an impotriva celor care vand materiale pirotehnice cu o incarcatura exploziva de peste 3 grame, persoanelor fizice sau copiilor, pentru care vor fi sanctionati parintii acestora”.


Din categoria materialelor explozive interzise fac parte cele din clasa a II-a, cum ar fi artificii, jerbe scanteietoare, dar si petardele sau pocnitorile, care sunt inscrise in clasa I-a de materiale pirotehnice. De asemenea, legea se aplica si celor care detin materialele explozive.


In primul rand, sunt vizate societatile comerciale care se ocupa cu distributia acestor materiale explozive. De altfel, Inspectoratul General al Politiei Romane a lansat o actiune la nivel national care vizeaza identificarea persoanelor juridice care au importat aceste materiale pirotehnice. Potrivit unor surse din IGPR, in prezent se gasesc in tara in jur de 1.200 de tone de astfel de produse, din care 800 de tone vor fi interzise, in conformitate cu legea. Restul vor putea fi consumate, potrivit legii, pentru ca vor fi utilizate doar de catre persoane specializate in executarea focurilor de artificii.


Anul trecut, dupa data de 31 decembrie au fost inregistrate peste 420 de accidente din cauza folosirii artificiilor si care s-au soldat cu raniti, de cele mai multe ori copii. Din pacate, s-au inregistrat si doua decese ca urmare a acestor accidente.


?


Autoritatile recunosc ca aplicarea noilor reguli va fi destul de dificila, pentru ca este greu de controlat ce se intampla pe strada. Legea se aplica pe toata durata anului si nu doar in zilele de sarbatoare.


?


Produsele pirotehnice sunt impartite in patru clase, dintre care populatia avea pana acum acces la clasa I si la a II-a. Cele din clasa a II-a (pocnitori, petarde, rachete, etc.) puteau fi achizitionate si folosite doar in zilele de 31 decembrie si 1 ianuarie, acum fiind interzise in totalitate.


Produsele din clasa I – artificii si minipocnitori care contin mai putin de trei grame de material pirotehnic, sunt considerate nepericuloase si vor putea fi comercializate pe toata durata anului.


Cei care doresc sa aiba un revelion mai deosebit vor trebui sa angajeze o firma specializata in jocuri de artificii, altfel risca inchisoarea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.