Ziua nationala a soferilor

Ziua nationala a soferilor

0 340

Desi ziua de maine ar trebui sa fie prilej de sarbatoare nationala, o parte consistenta a populatiei nu va putea participa plenar la atmosfera festiva. Nu pentru ca n-ar nutri sentimente dintre cele mai romanesti. Ar putea chiar jura cu mana pe inima ca este patrioata, daca n-ar trebui sa tina amandoua mainile pe volan si sa sofeze cu infinit mai mult prudenta decat pana acum. Decizia ministeriala de a tot amana intrarea in vigoare a noului Cod rutier a facut ca Ziua Nationala a Romaniei sa coincida cu intrarea soferilor intr-o zodie mai trista si mai paguboasa.


Diriguitorii circulatiei romanesti si-or fi zis sa inveleasca pastila amara a prevederilor din noul regulament in tipla tricolora a manifestarilor de 1 Decembrie. Altfel recepteaza omul o amenda? sau o penalizare in carnetul de sofer cand pe strada canta fanfara si in intersectii miroase a fasole aburinda de la pomana de ziua nationala. Desi cel mai probabil motiv pentru suprapunerea celor doua evenimente este altul: marsurile si defilarile gazduite de marile orase vor fi modelul de deplasare pe strazile tot mai aglomerate ale Romaniei. „Uite-asa se circula prudent, la limita evitarii oricaror pericole”, ne vor spune agentii de circulatie, dandu-ne ca exemplu coloanele de care alegorice sau de tehnica de lupta ce vor marsalui anevoie prin urbele ce se respecta.


Sarbatoarea nationala isi propune, printre altele, sa zgandare nervul patriotic al natiei si sa etaleze pentru incantarea fiilor ei masinarii ce exprima forta si siguranta. Ziua nationala a codului rutier va scoate pe strazi milioane de masini timorate, care vor inainta cu acul vitezometrului blocat la 50 km/h, cu farurile-n sase sa depisteze din vreme agentul vigilent sau masina de politie camuflata perfid intr-un boschet ori cocotata parsiv pe trotuar.


Masurile draconice prevazute de noul cod sunt motivate, spun initiatorii inaspririi sanctiunilor, de maniera dezastruoasa in care se sofeaza in Romania. Sutele de mii de caroserii distruse partial sau definitiv ori miile de vieti curmate in urma accidentelor sunt dovada haosului de pe sosele de la noi. Politistilor le-ar surade un trafic monoton si lipsit de pericole, in care soferul model se deplaseaza in ritm de defilare. Conducatorul auto agreat de agentii de circulatie si de noul cod rutier va fi antitalentul cu ambele maini sudate de volan, cu privirea teapana inainte, care-si pune centura de protectie chiar daca a coborat doar ca sa incalzeasca masina si care ruleaza permanent cu patruzeci la ora ca sa fie convins sa nu depaseste limita legala.


E adevarat ca accidentele se tin lant pe strazile patriei si oameni nevinovati platesc cu viata stilul golanesc de conducere al unor iresponsabili. Melcul care se taraste in pretinsa legalitate e la fel de nociv pentru fluenta traficului si nervii celorlalti soferi ca manevrele descreierate ale impatimitilor vitezei. Teama de punctele de penalizare va aduce in spatele volanelor soferi mai rigizi si mult mai crispati. Asta desi tari europene, din randul celor in care nou cod rutier pretinde ca ne integreaza, adopta masuri tot mai destinse pentru preintampinarea accidentelor cauzate de excesul de viteza. Danemarca, de pilda, a gasit o metoda originala si foarte estetica de a reduce viteza de deplasare in localitate; in Copenhaga, echipe de fete cu sanii goi, botezate „speedbandits”, plasate in diverse puncte critice din oras, agita deasupra capului panouri cu limita de viteza pe sectorul de drum respectiv. O metoda apetisanta, care-ar da de lucru legal si fetelor de pe centura de la noi. Desi soferii romani n-ar intelege clar daca 50-ul scris pe placuta cu pricina este limita de viteza sau tariful in euro al fetei pentru o partida pe bancheta din spate.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.