In dosarul privatizarilor dubioase primele arestari

In dosarul privatizarilor dubioase primele arestari

0 307

DIICOT, in Dosarul privatizarilor, a inceput urmarirea penala pentru 8 persoane, toate acuzate de santaj, tradare si complicitate la aceste infractiuni. Din acest lot, conform scenariului cunoscut, patru inculpati au fost retinuti, marti seara, pentru 24 de ore.


?


Mihai Radu Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor, se arata in ?rezolutia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie, ar fi abuzat de functia detinuta si de calitatea de membru in Comisia de selectarea prin licitatie a consultantului si a influentat licitatia pentru alegerea consultantului international care trebuia sa se ocupe de listarea la bursa a actiunilor Romtelecom.
Donciu este acuzat ca i-a furnizat informatii confidentiale lui Mircea Calin Flore, reprezentantul in Romania al Credit Suisse First Boston (care alaturi de firma de brokeraj Ieba Trust a castigat licitatia), societate care a participat la licitatia pentru listarea la bursa a unui pachet de actiuni de la Romtelecom, iar procurorii cred ca Donciu i-a dat lui Flore date despre celelalte oferte depuse la licitatie. A fost declarat castigator consortiul format din Credit Suisse First Boston


?


Dorinel Mucea, fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, prin abuzul functieie detinute, ?este ?acuzati de tradare prin transmiterea de secrete.


?


Stamen Stancev, cetatean bulgar, consultant international, este considerat personajul cheie al dosarului privatizarilor. Acesta este acuzat de spionaj si de organizarea unei retele de spionaj. Reteaua lui Stamen Stancev este cea care a reusit implicarea in desemnarea castigatorului, afectand concurenta de pe piata romaneasca. Se considera ca prin activitatea retelei s-a afectat imaginea externa a Romaniei si chiar s-a pus in pericol aderarea la Uniunea Europeana.


Stamen Stancev este banuit ca ar fi obtinut date secrete, despre licitatiile organizate de Ministerul Economiei si le-ar fi transmis unor firme de renume international. Anchetatorii cred ca, in acest fel, firmele si-au stabilit strategiile de oferta, astfel incat, sa castige licitatiile.


Procurori sustin ca Stancev a intervenit, de mai multe ori, pe langa oficiali din ministerul roman al Economiei, in probleme legate de privatizarile din energie.


?


Vadim Benyatov, aetatean american de origine rusa, consultant international, este acuzat de spionaj si infractiuni care aduc atingere securitatii nationale. Imediat dupa emiterea mandatului de retinere, avocatul lui Vadim Benyatov a afirmat ca va depune plangere in numele clientului sau, pentru ca acesta a fost tratat inuman, desi are probleme de sanatate.


?


Alaturi Vadim Benyatov mai este cercetat, cetateanul ceh Michael Susak si ?consultantul international Mustafa Oral acuzati de complicitate la savarsirea infractiunii de spionaj.


?


Horia D.R.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.