DNA l-a ochit pe Marko Bela

DNA l-a ochit pe Marko Bela

0 260

Politicienilor care au trecut pe la Departamentul National Anticoruptie li se alatura si presedintele UDMR, Marko Bela. DNA cerceteaza modul in care vicepremierul a incasat anul trecut 900 de milioane de lei vechi in avans, ca drepturi de autor pentru carti scrise, dintre care unele nu au fost publicate inca, dar ar urma sa fie publicate in urmatorii cinci ani. Suma este considerata prea mare fata de sumele platite in general de editurile din Romania.


DNA urmeaza sa stabileasca daca banii primiti de presedintele UDMR reprezinta o plata legala. Procurorii anticoruptie au cerut acte de la mai multe edituri.


Marko Bela a trecut in declaratia sa de avere suma de 900 de miloane de lei vechi pe care i-a primit de la o editura pe care nu a dorit sa o nominalizeze. Liderul UDMR a declarat ca suma reprezinta drepturile de autor pentru carti scrise in 2005, dar si pentru altele pe care ar urma sa le scrie in anii viitori.


In 2004, Marko Bela a lansat un volum de poezii tiparit in 500 de exemplare, la pretul de 150.000 de lei vechi o carte, si un altul de interviuri, editat in 1.000 de exemplare, a cate 165.000 de lei vechi fiecare, ceea ce in total ar insemna aproape 240 de milioane de lei vechi, fata de 900 de milioane cat a incasat liderul UDMR.


?


Bela, umilit de practica DNA


Liderul maghiar considera „incalificabil” faptul ca a fost pus in postura sa afle detaliile anchetei DNA privind sumele obtinute de el din drepturi de autor, de la altii si nu de la aceasta institutie. Solicitand sa se faca distinctia intre calitatea de politician si cea de scriitor, Marko a explicat ca a incasat banii respectivi in baza unui contract cu Editura Bookart din Miercurea Ciuc. Contractul ar fi fost incheiat pe o perioada de cinci ani, perioada in care Marko Bela ar trebui sa scrie cel putin sase carti de poezii pentru copii. Doua volume sunt deja redactate si urmeaza sa apara in luna ianuarie sau februarie. Liderul UDMR a tinut sa precizeze ca respectiva editura nu are contracte cu statul roman.


Marko a negat orice legatura cu Csibi Istvan sau posibilitatea ca acesta sa-i fi cumparat drepturile de autor. „V-as recomanda ca politicianul sa nu fie lovit prin calitatea lui de scriitor si invers. Sunt doua calitati distincte, importante amandoua pentru mine”, a declarat Marko.


El s-a aratat suparat de faptul ca a aflat “de la altii si nu de la DNA” detalii in legatura cu anacheta demarata in cazul sau. “Nu vreau sa calific acest lucru, pentru ca este incalificabil” a mai spus Marko, mentionand insa ca nu se simte hartuit, avand in vedere ca este om politic. “Politicienii trebuie sa se obisnuiasca, nu trebuie sa se irite”, a conchis Marko, desi a refuzat sa mai raspunda intrebarilor presei pe aceasta tema.


?


Marko Bela a precizat ca investigatiile pe care le desfasoara DNA cu privire la acest contract de drepturi de autor au mai fost declansate si in urma cu un an. Udemeristul a intrat in atentia DNA dupa ce un cotidian de limba maghiara din Cluj a relevat ca veniturile rezultate din drepturi de autor ale presedintelui UDMR sunt exagerate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.