Puterea de ieri si de azi, manipulatoare de sondaje?

Puterea de ieri si de azi, manipulatoare de sondaje?

0 328

Sondajele de opinie saptamanale care testeaza preferintele politice ale romanilor si care de vreun an incoace nu inregistreaza schimbari majore (doar vreun Gigi Becali crescand cu cateva procente sau un PSD scazand continuu) supara Opozitia si o determina la dezvaluiri care numai cinste nu-i fac. In speranta ca acuzandu-se pe sine loveste si in cei de la Putere, Mircea Geoana pune la indoiala sondajele care reflecta (nu stim cat de real) optiunile celor intervievati despre politicieni sau partidele lor.


Cu riscul de a deveni ridicol, presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, sambata, la Ploiesti, ca formatiunea social-democrata a manipulat sondaje de opinie in perioada cat s-a aflat la guvernare, tinand PD si PNL la un procent de 8-9%.


„Si noi am manipulat sondaje cand eram la guvernare si tineam PD si PNL sub 8-9%. De ce? Pai, e greu sa cresti in sondaje cand apar in ziare cazuri importante de coruptie si pe televizor colegi care isi fac reclama atacand partidul si alti colegi”, a afirmat Geoana.


Liderul PSD a facut aceste afirmatii din disperarea ca formatiunea sa nu poate sari, potrivit sociologilor, de 20-22%. Iar fruntasii social-democrati sunt plasati cam in spatele clasamentului in ceea ce priveste increderea electoratului in politicieni: potrivit unuia dintre sondaje, Geoana se afla pe locul 6, cu 27%, dupa Basescu, Stolojan, Becali, Boc, Musca, apoi Iliescu pe 9, cu 20%, dupa Tariceanu si Vadim. Iar Adrain Nastase pe un loc 13, cu 15%. Dar in cazul lui este de inteles, avand in vedere dosarele penale in care este implicat.


?


Declaratia lui Geoana nu a starnit nicio reactie in randul celor prezenti. Nimeni nu l-a contrazis pe Geoana nici din sala, nici de la prezidiu, unde se aflau importanti lideri ai partidului, cum ar fi Ion Iliescu si Miron Mitrea. Secretarul general PSD Miron Mitrea a refuzat sa comenteze declaratia lui Mircea Geoana, facand doar o referire generala la sondajele de opinie. „Am auzit foarte des problema sondajelor de opinie. Sincer, eu nu inteleg nimic din ele. Ma uit cum variaza in functie de fiecare casa de sondaj”, a declarat secretarul general al PSD. Mitrea a subliniat insa ca si-ar dori sa nu mai retraiasca anumite situatii pe care le-a intalnit in trecut, pe vremea fostului presedinte PSD. „N-as vrea sa retraiesc momentul cand ma chema presedintele de atunci si imi spunea sa nu candidez pentru o functie ca trebuie sa candideze altcineva si cand ne trezeam ca unul Gusa a ajuns secretar general al partidului fara macar sa fie membru de partid”, a declarat Mitrea.


Ion Iliescu a admis ca este posibil ca Mircea Geoana sa aiba dreptate. „Acum manipulare sau nemanipulare, nu, dar imi amintesc si eu in doua randuri cand Metromedia Transilvania a lui Dancu, nu stiu daca cu ganduri ascunse, dadea niste sondaje incurajatoare, la un moment dat spunea ca va castiga PSD-ul cu 60%”, a declarat senatorul Ion Iliescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.