Conferinta finala de inchidere a proiectelor cu italienii

Conferinta finala de inchidere a proiectelor cu italienii

0 322

Joi, 23 noiembrie, reprezentantii municipalitatii din Prato, Italia, au semnat un acord cu reprezentantii Consiliului Judetean Brasov, ai Consiliului Local Brasov si ai Agentiei de Dezvoltare Durabila (ADD), privind demararea unor actiuni comune in vederea dezvoltarii economice locale: sprijinirea parcurilor industriale din judetul Brasov si promovarea antreprenoriatului feminin in dezvoltarea serviciilor educative pentru prescolari. Din partea Consiliului Judetean, la conferinta finala de inchidere a proiectelor si semnarea acordului intre cele doua regiuni au participat Marian Rasaliu, vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, presedintele ADD Brasov, Adrian Gabor, viceprimarul Brasovului, ?Gabriela Plopeanu, din partea ADD municipala, si, nu in ultimul rand, presedintele Asociatiei Parcurilor Industriale din Romania, Dragos David. Din partea Regiunii Toscana, delegatia a fost destul de numeroasa: Giuseppe Gregori – Municipalitatea din Prato, Assesore (echivalentul viceprimarului), pe probleme de educatie, Alberto Ratti – municipalitatea din Prato, Biroul Europa, responsabil proiecte cu Romania, Patrizia Traversini, ?municipalitatea din Prato, director Directia Servicii Educative pentru Prescolari, Perla Geagnoni, municipalitatea din Prato, responsabil serviciu, Directia Servicii Educative pentru Prescolari, Patrizia Bigali, municipalitatea din Prato, director Directia Invatamant Preuniversitar, Silvia Anichini, municipalitatea din Prato, functionar Directia Servicii Educative pentru Prescolari, Elisa Oddo, Asociatia Medina, responsabil proiecte cu Romania, si Mariu Suciu, Scuola Superiore Sant Anna, Pisa, consultant extern proiecte Romania.


?


Modelul italian, aplicat la Brasov


Viceprimarul Brasovului, Adrian Gabor, a declarat ca municipalitatea a facut parte din primul proiect realizat in colaborare cu italienii, respectiv Parcul Industrial Brasov: „Am colaborat foarte bine si ne-am deplasat si noi in Italia pentru a vedea ce inseamna un parc industrial. La fel ca si noi, inainte de aderarea in UE, italienii erau in cadere in ceea ce priveste industria, la fel ca si noi in prezent. Cred ca am avut de invatat de la ei si acum incercam sa luam din experienta lor si sa gestionam mult mai bine proiectele. Nu noi am inventat roata. O alta investitie demna de mentionat este incubatorul de afaceri. Tin sa le multumesc celor din Prato si vreau sa spun ca oricand pot veni la Brasov si sper sa colaboram foarte bine in urmatori 15 ani”.


?


Dezvoltarea durabila a parcurilor industriale


Dragos David, presedintele Asociatiei Parcurilor Industriale si directorul general al SC Carfil Industrial Parc SA, a luat cuvantul si a tinut sa informeze auditoriul despre modul in care au evoluat parcurile industriale din Romania: „Asociatia Parcurilor Industriale, Tehnologice, Stiintifice si a Incubatoarelor de Afaceri din Romania (APITSIAR) a fost infiintata in 26 mai 2005 din initiativa a sapte membri fondatori si are sediul in Brasov. Asociatia activeaza pentru dezvoltarea durabila a Parcurilor Industriale, apara si promoveaza interesele membrilor sai, militeaza pentru sprijinirea cu eficienta a activitatii acestora de catre organele si organismele administratiilor publice centrale si locale si nu in ultimul rand, intreprinde demersuri pentru atragerea de investitii romanesti si straine si accesarea de fonduri structurale. Daca la inceput au fost sapte parcuri industriale, trei au fost din Brasov. Cred ca ce s-a intamplat astazi aici ne poate determina sa spunem ca am intrat deja in Uniunea Europeana inainte de data oficiala, respectiv 1 ianuarie 2007. Odata cu intrarea in UE si cu asistenta tehnica oferita pentru scrierea proiectelor sa cream reindustralizarea Brasovului si chiar a Romaniei”.


Giuseppe Gregori, viceprimarul din Prato, a sustinut ca se simte apropiat de Romania de acele popoare care spera ca Uniunea Europeana va fi o sansa de progres. Prin incheierea protocolului, apreciaza ca a fost pusa piatra de temelie a unei colaborari fructoase.


Alberto Ratini, responsabil proiecte cu Romania, a tinut sa precizeze ca partile au stabilit acordul in cadrul proiectului, cadrul national strategic privind UE si cadrul Regiunii Centru din care face parte judetul Brasov: „Multe proiecte privesc dezvoltarea regionala, asistenta tehnica si noua politica de coeziune a Uniunii Europene. Toscana va putea oferi asistenta tehnica pentru scrierea proiectelor de cooperare. Partenerii romani se obliga sa desemneze referenti institutionali care vor lucra in gestionarea acestor proiecte. Italienii ofera asistenta tehnica si informativa a acestor referenti”.


Marian Rasaliu, vicepresedintele CJ Brasov, a multumit celor prezenti si a transmis din partea Consiliului Judetean Brasov un mesaj: „Vom fi parteneri seriosi si speram ca acest protocol sa fie foarte productiv”.


Protocolul, respectiv acordul de colaborare a fost redactat in italiana si romana si a fost semnat de fiecare partener.


Vom reveni cu amanunte.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.