11 septembrie, comemorat in SUA

11 septembrie, comemorat in SUA

0 211

Marti, 11 septembrie 2007, s-au implinit sase ani de la primul atac terorist din istorie comis pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. 19 membri ai gruparii Al-Qaida au folosit patru avioane de pasageri. Doua dintre acestea au lovit cele doua turnuri ale World Trade Center din New York. Un al treilea a intrat in cladirea Pentagonului, simbol al superputerii militare americane. Al patrulea aparat, care – se pare – urma sa se indrepte spre Capitoliu, s-a prabusit in statul Pennsylvania, dupa o confruntare intre cativa pasageri si teroristi.


?


Momente de reculegere


Clopotele au batut devreme la New York. Exact la 8:46 (15.46 ora Romaniei), ora la care primul avion, zborul 11 al companiei American Airlines, a lovit turnul Nordic de la World Trade Center. Anul acesta, ceremoniile nu s-au mai desfasurat pe locul fostelor Turnuri Gemene, ci intr-un parc din apropiere de Ground Zero. Primarul orasului New York, Michael Bloomberg a adus un omagiu celor 2.700 de victime. ??Primarul a pastrat apoi alaturi de rude si prieteni, un moment de reculegere. Numele victimelor au fost citite, unul dupa altul, de membri ai echipelor de interventie. 240 de oameni au citit, pe rand, cate 12 nume. Un violoncelist a acompaniat cititorii pe parcursul lecturii.


La 9.03 minute s-a pastrat un al doilea minut de reculegere, exact in momentul in care acum sase ani era atacat turnul dinspre sud al World Trade Center. Pana la sfarsitul ceremoniilor s-au mai pastrat doua astfel de momente de tacere, la orele prabusirii celor doua turnuri. Dupa sase ani de la atentate, familiile sunt inca marcate de tragedie.
La Washington, presedintele George W. Bush a tinut un moment de reculegere pe peluza Casei Albe.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.