Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este un eveniment muzical...

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este un eveniment muzical cu caracter de Dumnezeiască unicitate!

0 313

Tradițional  are loc  în prima zi a anului , la ora 11 :15 precis, în sala de aur (Goldener Saal) a Filarmonicii al cărui nume complet este Haus des Wiener Musikvereins.  Construcția Filarmonicii din Wiena a fost finanțată de către Societatea Prietenilor Muzicii Vieneze ce a luat ființă în anul 1812 care a aprobat proiectul arhitectului danez baronul Theophil Edvard von Hansen. Acesta s-a inspirat în construcția acestei capodopere din arhitectura bizantină.   

Filarmonica din Viena are cinci săli de concerte și anume: 
* Sala de aur (Goldener Saal), 
* Sala Brahms (Brahmssaal), 
* Sala de Sticlă sau Marele Auditorium (Gläserner Saal), 
* Sala de Metal (Metallener Saal) și 
* Sala de Piatră (Steinerner Saal)     
Această sală… de Aur are o capacitate de 1744 de locuri pe scaune și 300 de locuri în picioare.  Ea face parte dintr-un ansamblu al Filarmonicii care a fost construită  pe un teren din centrul Vienei ce a fost donat de impăratul Frantz-Joseph în anul 1865 fiind inaugurată la data de 6 ianuarie 1870.    

Orchestra Filarmonică din Viena a fost fondată în 1842 și in 2-3 ani, a devenit treptat una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. Orchestra a strâns în efectivul ei de-a lungul timpului membri prestigioși ca Hans Richter, Arthur Nikisch, Franz Schmidt, Willy Boskovski.  
Sala de concert principală a ramas Sala de Aur (Goldener Saal), o sală magnifică, cu o acustică excepțională fiind considerată a doua din lume ca rezonanță.
Efectivul se instrumentisti asigură reprezenațiile la Opera din Viena și la festivalurile din Salzbourg: festivalul de Paști și Festivalul Salzburgului.    Primul concert de Anul Nou a avut loc la data de 31 decembrie 1939 și a fost dirijat de Clemens Krauss, un muzician de mare prestigiu însă, cel mai de seamă și mai longeviv dirijor al Orchestei Filarmonice din Viena a fost violonistul vienez. Willi Boskovsky, a fost si prim violonist al Orchestrei Filarmonice din Viena în perioada 1936-1979 conducând în același timp și Concertul de Anul Nou începând cu anul 1955 până în anul 1979. Incă de mic copil este fascinat de muzică astfel că la vârsta de 9 ani a fost admis la Academia de Muzică din Viena iar după absolvire a făcut parte din corpul profesoral al acesteia. La 17 ani i s-a decernat titlul de laureat al premiului Fritz Kreisler.  
Boskovsky și-a consacrat întreaga sa viață dirijării acestei formațiuni muzicate până în anul 1959 când moare la puțin timp după ultimul său concert.

De-a-lungul istoriei sale, Concertul de Anul Nou a fost dirijat de 15 mari muzicieni Intre cei mai iremarcabili, Clemens Krauss, al cărui nume este asociat mai ales cu cel al compozitorului Richard Strauss care a fost mentorul său muzical. El a dirijat Concertul de anul Nou pentru prima dată în anul 1939 după care a urmat perioadele 1941-1945 și 1948-1954. A fost căsătorit cu soprana româncă Viorica Ursuleac a cărei voce a fost remarcată de Richard Strauss care a considerat-o ca fiind «cea mai fidelă dintre fidele».   

Timp de doi ani , în perioada 1946-1947.dirijor a fost Josef Krips,un mare violonist , axat pe muzica marilor compozitori din familia Strauss. Datorită originii sale, fiind evreu, ulterior convertit la catolicism, a fost prigonit în perioada dominației fasciste fapt pentru care se refugiază în Yugoslavia. După terminarea războiului, este solicitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Londra și apoi conduce o bună perioadă de timp Orchestra Simfonica din New York și apoi pe cea din San Francisco.(Indexpress)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.